Hyr ut ditt sommarhus - tjäna pengar

Tjäna pengar – hyr ut ditt fritidshus

Om du äger ett fritidshus och kan tänka dig att hyra ut det när du inte använder det, så finns det en hel del extra pengar att tjäna. Vi går igenom vad du som hyr ut ditt fritidshus behöver tänka på.

Även om resandet utomlands börjat komma igång igen efter pandmin, så finns det många som vill resa runt och upptäcka Sverige och som gärna skulle vilja hyra ett sommarhus. På sommaren är det högsäsong för att hyra bilar, båtar och inte minst fritidshus. Så här finns extra pengar att tjäna för dig som har ett fritidshus och tänka dig att hyra ut det ett par veckor om året.

I ICA Bankens nya rapport Pengakollen: Svensken och delningsekonomin framgår det att det svenskarna främst kan tänka sig att hyra är fritidsboenden – något 45 procent uppger. I samma rapport framgår det att 31 procent av de som hyrt ut sitt fritidsboende under 2021 kunnat tjäna upp till 99 000 kr, något som kan ses som en mycket stark extrainkomst till hushållet.

Om du har ett fritidshus, är det bra att göra sitt fritidshus tillgängligt på hyresmarknaden så tidigt som möjligt inför sommaren. Men innan du gör det finns några viktiga saker att tänka på, för att processen ska bli smidig för både dig som uthyrare och för den som vill hyra ditt fritidshus.

Vår vardagsekonom, Magnus Hjelmér, har listat sina bästa tips på vad man bör tänka på när man ska hyra ut sitt fritidsboende:

Att tänka på när man hyr ut fritidshus

Skriv ett kontrakt

Många uthyrningar i andrahand sker direkt mellan privatpersoner, ofta mellan vänner, bekanta eller bekantas bekanta. Då kan det kännas jobbigt att hålla på med formella kontrakt. Men vad händer om kollegans kusin till exempel sätter brännmärken i bänkskivan, röker inomhus eller tar med sina tre katter? Ett lagligt hyreskontrakt är till för både din och hyresgästens skull.

Skriv inte ett andrahandskontrakt själv, använd ett som är framtaget av jurister eller via en förmedlare.

Tips! Med ICA Bankens partner Lexly kan du få hjälp skriva ett uthyrningskontrakt online med eller utan jurist. Läs mer och skapa ett konto hos Lexly.

Skattskyldighet och avdrag

När du hyr ut dina privata tillgångar mot betalning så är ersättningen faktiskt en skattepliktig inkomst och ska redovisas i deklarationen. Detta gäller även fritidsboenden. Men det finns några regler kring skatt om du hyr ut en fastighet som ett fritidsboende till exempel. Då behöver du bara betala skatt på hyresintäkter som är högre än 40 000 kronor per år. Du har även rätt att dra av 20 procent av hyresintäkterna för uthyrning av bostad.

Ta deposition

För att du ska känna dig tryggare och för att du ska ha möjlighet att reparera skador om olyckan är framme är det viktigt att på förhand ta ut en deposition. Det kan även vara en trygghet att ta ut en deposition ifall hyresgästen får svårt att betala.

Se till att vara korrekt försäkrad

En vanlig fritidshusförsäkring är oftast inte anpassad för andrahandsuthyrning och täcker inte alltid de skador som kan uppstå under uthyrningsperioden. Kolla vad din försäkring täcker och teckna en tilläggsförsäkring eller särskild försäkring om uthyrning inte ingår i din ordinarie fritidshusförsäkring.

Använd en förmedlingstjänst

En förmedlingstjänst kan underlätta många utav stegen i att hyra ut då de oftast sköter kontakt med hyresgästen samt hanterar betalningar och kontrakt. Då kan du känna dig trygg i att det sköts på ett bra sätt. Viktigt att komma ihåg är att förmedlingstjänsterna tar ut en administrationsavgift vilket i längden brukar innebära lite mindre pengar till dig som hyr ut.

Dela