kalender

Trigga hjärnan med korta och långa mål

Trigga hjärnan med korta och långa mål

Eftersom jag förstår att det kan kännas stort och svårt med budget när man kanske inte vet var pengarna tar vägen kör jag en smart trestegsraket. Nu sista steget handlar till viss del om envishet, men också om att du ska vara riktigt stolt över dig själv när du når dina delmål och därför fira framgångarna!

Du har precis stängt och låst ytterdörren och inser att du glömt din matlåda. Vad är det som gör att du väljer att gå in igen och hämta matlådan, istället för att ta den där lunchen ute med kollegorna? Jag tror att det finns ett antal saker som är avgörande för att övertyga hjärnan om att det är värt det:

Steg 3: Hjälp dig själv att lyckas

1. Sätt mål

För att veta när du lyckats behöver du sätta mål. Jag tycker att det är viktigt att sätta både långsiktiga och kortsiktiga mål. Exempelvis veckomål/månadsmål och mål för hela året. Det är lätt att tänka besparing i kronor, men det kan också vara faktiska beteenden som att exempelvis ta med matlåda alla dagar i veckan.

2. Undanröj hinder

När du ska förändra ett beteende finns det vissa saker du kan justera för att underlätta att du inte hamna i samma gamla hjulspår: Om målet till exempel är att inte köpa en latte på morgonen kan det vara idé att ta en annan resväg till jobbet. Om du ska äta matlåda behöver du köpa ingredienser så att matlådan kommer smaka supergott.

3. Belöna dig själv

Grattis! Du har lyckats med de mål du hade satt upp. Nu behöver du ge din hjärna en belöning - det gillar den. Exempelvis om du har tagit med dig matlåda hela veckan så kan du unna dig något speciellt på helgen.

Jag hoppas att min trestegsraket har gett dig lite bättre kontroll över din ekonomi på ett snabbt och enkelt sätt, så att du får mer pengar över i plånboken under 2018. Jag ser fram emot att hänga med dig under året och fortsätta att ge tips på hur din vardagsekonomi kan bli bättre på ett enkelt sätt.

Läs också:
Steg 1: Fixa din månadsbudget som student
Steg 2: Få koll på dina utgifter som student

Vill du läsa mer om hur du får till sparandet, kan du göra det här