lagenhetshus

Tips när du letar studentbostad

Tips när du letar studentbostad

Vilse i bostadsjungeln? Här kommer några konkreta tips som kan hjälpa dig i sökandet efter studentbostaden.

För dig som letar hyresrätt

Det kan vara svårt att få tag på en hyresrätt om man inte stått i bostadskö väldig väldigt länge. Men det finns som tur är alternativa vägar att gå!

1. Leta på nätet efter andrahandskontrakt. Jag tycker Blocket funkar bäst, stort utbud och inflöde av nya bostäder. Kom också ihåg att kolla i ditt kontaktnät. Varför inte slänga ut en fråga på Facebook om att du söker bostad?

2. Ring privata hyresvärdar för att se hur just deras kösystem fungerar. Alla fastighetsägare har inte kösystem, så du kan ha tur och få tag på något direkt.

3. Vid andrahandsuthyrning, kontrollera om fastighetsägaren godkänt att bostaden får hyras ut i andra hand. Om uthyrningen inte är godkänd finns en risk att du förlorar din bostad i samband med att andrahandsuthyrningen upptäcks av föreningen.

För dig som funderar på att köpa

När du köper eget boende är inte säkert att den totala boendekostande blir dyrare än om du bor i en hyresrätt. Dessutom kan du ha tur och se ditt boende öka i pris under de år du studerar.

1. En bostadsaffär är i regel en snabb affär, mitt tips är därför att du har gjort klart med banken kring lånelöfte innan budgivning och att du involverar banken tidigt i dina bostadplaner.

2. Få koll på priserna i just ditt område genom att exempelvis använda booli.se. Du vill inte dras med i budgivningen och betala överpris. Bestäm ditt maxpris och håll dig till det!

3. Gå igenom föreningens årsredovisning. Din månadsavgift baseras på föreningens ekonomi därför behöver du säkerställa att ekonomi ser bra ut. Kolla exempelvis upp vilken ränta föreningen har på sina lån och om det ska göras några stor investeringar närmsta tiden. En höjd avgift får stor påverkan på din totala boendekostnad.

4. Kom ihåg att besiktiga huset/lägenheten. Undersökningsplikten lägger stort ansvar på dig som köpare. Om du upptäcker ett fel i bostaden efter köpet som du vill ha ersättning från säljaren för måste du bland annat kunna visa att felet inte var upptäckbart i samband med köpet, ett så kallat dolt fel. En besiktning kostar runt 7 000 kr men det är helt klart värt pengarna.

5. Ta dig en funderare på hur du vill lägga upp dina lån. Vilken typ av ränta passar dig bäst? Hur kommer amorteringskravet påverka din ekonomi? Frågorna är många, så rådgör med din bank och se till att du får den hjälp just du behöver.

Läs mer om att låna som student i vårt artikel om studentlån.

Lycka till!