pengar i glas. Spara pengar som student.

Tips för att spara pengar som student

Att plugga på universitet eller högskola innebär för många att man flyttar hemifrån och kanske till en annan stad. Med ett eget boende kommer kostnader som man kanske inte hade när man bodde hemma, därför tänkte vi ge lite spartips inför starten av höstterminen.

Studentboende

Boendet är oftast den största kostnaden i ett hushåll, oavsett om man är student eller inte. Att hitta ett prisvärt studentboende kan vara svårt på dagens bostadsmarknad, men här är lite tips.

  1. Försöka hyra boende tillsammans med någon. Detta sänker inte bara hyreskostnaden för själva bostaden, utan även flera andra fasta avgifter som t.ex. bredband, TV, el och fast telefoni.

  2. Se om du har rätt till bostadsbidrag. Detta kan räkna ut på Försäkringskassans webbsida.

Läs mer om att låna pengar som student i vår artikel om studentlån. Bör man göra det och går det?

Mat

Att inte längre ha ett kylskåp som alltid fylls på av ens föräldrar är kanske en ny erfarenhet som man snabbt blir varse om när man flyttar hemifrån. Här är några tips på vägen som gör att du slipper äta nudlar halva månaden när matbudgeten sinat.

  1. Bli Stammis Student. Som Stammis-student får du fina rabatter på utvalda varor hos ICA. Det ingår också ett bankkort som är kostnadsfritt under studietiden. Bli Stammis Student

  2. Gör egna matlådor. Du kan kan spara många hundralappar varje månad på att göra egna matlådor, istället för att äta på studentkåren eller studentnationen. Jämför du kostnaden för en matlåda mot vanliga restauranger på stan, spar du ännu mer.

  1. Storhandla vid färre tillfällen, istället för att småhandla ofta. Gör en inköpslista och försök att veckoplanera vad du ska äta, så har du klart för dig vad du behöver handla.

Spartips i vardagen

  1. Om du är Stammis-student, sätt in ditt studiemedel (CSN) direkt på ditt konto i ICA Banken, då får du dessutom 100 kronor i gåva som tack.

    Med pengarna på ICA Bankens konto har du alltid har snabb åtkomst till dem när du t.ex. ska handla mat. Du kan även sätta in och ta ut pengar i alla ICA-butiker. Med ICA Bankens app har koll på ditt saldo var du än är.

  2. Gör en budget och försök att hålla dig till den. På Konsumentverkets webbsida kan få hjälp med kostnadsberäkningar och tips på hur du gör en budgetkalkyl över din ekonomi.

  3. Undvik att köpa på avbetalning eller ta krediter, som till exempel SMS-lån eller liknande.

  4. Köp begagnad kurslitteratur. Det finns webbsidor som erbjuder försäljning av begagnad litteratur.

  5. Jämför alltid priser när du ska handla något nytt och sälj sånt du inte behöver. Det kanske gömmer sig en mindre skattkammare där hemma i garderoben?

  6. Jobbar du extra? Då kan det vara värt att försöka att spara lite varje månad. Öppna ett sparkonto där du sätter över de pengar du vill spara. På ICA Bankens sparkonto kan du göra fria uttag och räntan är just nu 2,25 %.
Dela