tre luftballonger

Skatteåterbäringen – fyra handfasta tips

En Sifoundersökning gjord 2022 visar att 39 procent tänker lägga hela eller delar av skatteåterbäringen på ett sparkonto utan ränta. 15 procent brukar spontanshoppa upp hela återbäringen. Men hur ska man tänka kring skatteåterbäringen i år, med tanke på omvärldsläget? Här är mina bästa tips!

1. Prioritera ett buffertsparande

När omvärldsläget känns lite osäkert kan en buffert kännas tryggt. Syftet med bufferten är att kunna täcka oförutsedda utgifter som kan dyka upp i vardagen. Om du inte har en sedan tidigare rekommenderar jag att börja bygga en med skatteåterbäringen som grund.

Sikta på att bufferten ska kunna täcka tre månadsutgifter. Här rekommenderar jag att lägga pengarna på ett vanligt sparkonto för enkel tillgång. Jämför de konton som har insättningsgaranti på exempelvis compricer.se. Läs mer om buffertspara.

2. Amortera av konsumtionslån

Har du några lån med hög ränta? Passa på att amortera! Att amortera kan ses som ett sparade, eftersom du minskar summan som räntan beräknas på och får lägre månadsutgifter. I samband med det rekommenderar jag även att se över möjligheten att kanske flytta lånet till en annan kreditgivare som kan erbjuda lägre ränta.

3. Sparande i fonder

Under vintern och våren 2022 har vi sett svängningar på börsen till följd av omvärldssituationen. Trots osäkerheten är det fortfarande relevant att använda skatteåterbäringen för att öka på, eller komma i gång med, ditt fondsparande.

Om du inte har ett fondsparande sedan tidigare rekommenderar jag ett ISK-konto (Investeringssparkonto). Lägg in hela eller en del av din skatteåterbäring som grund men sätt samtidigt upp ett månadssparande. Vilka typer av fonder du ska lägga pengarna i beror på hur länge du planerar att spara. Ju längre din sparhorisont är, desto större risk kan du ta med dina pengar. Jag rekommenderar att du sparar på minst 5–7 års sikt.  

4. Undvik onödiga köp

Det är lätt att skatteåterbäringen försvinner på onödiga köp, som exempelvis spontanshopping eller småhandlande. Det är inte fel att unna sig lite extra ibland men det viktiga är att du tänker igenom vad du vill göra med skatteåterbäringen innan du agerar.

Om de oroliga tiderna fortsätter tror jag inte du kommer ångra att du sparade pengarna i stället för att köpa något onödigt.

Lycka till!

Dela