visby. Almedalen 2019.

Några spaningar från Almedalen 2019

Det fanns ett ord som låg på allas läppar under Almedalsveckan 2019: hållbarhet! Det diskuterades hållbarhet med fokus på resor, utsläpp, solceller, digitalisering med mera. Hela 948 av totalt 3722 evenemang innehöll ordet hållbarhet. Greta Thunberg-effekten visar sin utbredning, inte bara i politiken utan även i näringslivet. Alla fokuserar på omställningen oavsett om det handlar om tjänsteföretag, varuproducenter eller politiker. Den yngre generationen visar en handlingskraft utan dess like och tillsammans med möjligheten att nå ut brett med sociala medier kommer genomslaget krossa allt i sin väg.

ICA Banken var med i debatten, dels genom vårt eget seminarium som handlade om ekonomisk stress och dels genom deltagande i paneldebatter i hållbarhetsfrågor. Vi har sedan tidigare tagit fram en rapport om beteendeekonomi som också kommer in på ekonomisk stress och hur vår hjärna beter sig irrationellt.

Läs mer om beteenderapporten här

Spaningar 2019

Här är några spaningar som jag snappat upp i Almedalen och som kommer påverka din privatekonomi.

Skuldberget

Flera experter är enade om att Finansinspektionens alarmerande rapport om svenskarnas höga skuldkvot inte ger hela bilden och behöver nyanseras. Efter att ha lyssnat på flera seminarier i ämnet så håller jag med. Det finns områden som inte tas hänsyn till, samtidigt som fler analyser vittnar om att svenskarna generellt har bra svängrum för kommande räntehöjningar. Det finns en problematik med höga skuldkvoter som framförallt är riktad mot storstäder. Jag tycker att du själv ska stresstesta din ekonomi: Vad händer om räntan går upp till 4-5 procent? Vad händer om jag eller min partner förlorar jobbet eller blir allvarligt sjuk? Sätt dig ner och se över hur mycket kostnader ni har en månad och ställ det mot en inkomst, får ni ihop ekvationen?

Hållbar konsumtion

Hållbar konsumtion brukar definieras som möjligheten att köpa det vi behöver idag för att klara våra behov, utan att äventyra framtida generationers möjlighet att klara sina. Idag är vi långt från den här verkligheten. Ändå ser många konsumenter hållbarhet som en självklarhet när man handlar varor och tjänster. Det här driver företagen att bli mer transparanta genom hela förädlingskedjan. Ett bra exempel är klädföretaget Nudie där man kan se förutsättningar och omständigheter kring produktionen av klädesplaggen, ner i minsta detalj. Jag tror att vi kommer se en allt större transparens inom alla branscher - allt som kan bli klimatneutralt kommer bli det i framtiden.

Ekonomisk stress

Vi ser att svenskarna är allt mer stressade över sin ekonomi. 850 000 personer mår dåligt, varje månad, över att man inte fattat ekonomiska beslut. Att leva innebär att fatta ekonomiska beslut, så här har vi en svår nöt att knäcka. Hela 28 procent känner oro, ångest eller frustration när det tänker på sin ekonomi visar en ny studie. Aldrig någonsin har det varit så lätt att försätta sig i en knepig ekonomisk situation. Det betyder att vi behöver bygga upp ett självförtroende hos våra unga idag. Skolan behöver ta ett större ansvar, privata företag och banker behöver hjälpa till i större utsträckning och framförallt föräldrar. De flesta unga uppger att man lär sig om ekonomi genom sina föräldrar, det ekonomiska arvet är superviktigt. Ge dina barn rätt förutsättningar i livet och ställ krav på skolan.

Dela