Resaturang - dricksa - ett måste eller inte

Att dricksa på restaurang - ett måste eller inte? Så här gör svenskarna

Att dricksa på restaurang - ett måste eller inte? Så här gör svenskarna

Många med mig har nog upplevt hur en trevlig måltid ute på restaurang avslutats i osäkerhet kring hur man ska hantera betalningen. Osäkerheten brukar ofta handla om vem som ska betala, hur notan ska fördelas, och inte minst, hur mycket som ska läggas på dricks. 

Medan vissa bestämt hävdar att man alltid bör dricksa tio procent av den totala summan, väljer andra att skippa dricksen helt. Meningarna går isär och osäkerheten kring dricks är stor. Därför vill jag ägna denna artikel till att tipsa om hur man kan tänka och agera för att dricksa smart när kortläsaren väl placeras på bordet – måste man verkligen dricksa och i sådana fall hur mycket?

Måste jag dricksa?

Att dricksa efter ett restaurangbesök i Sverige är idag relativt vanligt. I vår senaste Sifo-undersökning, utförd av Verian (f.d Kantar Public), uppger 79 procent av svenskarna att de brukar dricksa under ett restaurangbesök. En av tio (12 procent) uppger att de alltid dricksar medan var femte (19 procent) uppger att de aldrig dricksar. I Sverige ses dricksande som något extra, utöver notan, och det finns inga regler som säger att du som gäst måste dricksa. Det finns däremot många oskrivna regler och åsikter kring dricksen, men i slutändan är det upp till var och en om hur man vill göra. 

Varför ska jag dricksa?

I undersökningen uppger de flesta att de dricksar för att de har varit nöjda med servicen (67 procent) eller nöjda med mat och dryck (41 procent). Samtidigt uppger en tredjedel (34 procent) att de dricksar för att de tror att det förväntas av dem, och fler än var tionde (12 procent) dricksar för att de inte vill framstå som snåla. 

Att dricksa för att man är nöjd med mat och service är rätt devis. Däremot ska du aldrig dricksa för att du upplever ett tvång eller en förväntan. Låt dricksen bli ett mer medvetet val genom att tänka igenom och prata om vilken summa eller andel ni gemensamt vill lägga på dricks innan det är dags att betala. 

Mina bästa tips för att dricksa smart: 

  • Först och främst: Det finns inget som säger att du måste dricksa på restaurang i Sverige. Trots att du är nöjd med mat, dryck och service finns det inget tvång. Priset som står på menyn är det enda som är bindande. Dricksa bara om du vill!
  • Ta en stund för att utvärdera besöket och prata ihop er vid bordet om hur mycket ni vill dricksa innan kortläsaren kommer fram. Kanske kan ni välja att betala separat? Då kan du själv bestämma vilken procentandel du vill dricksa.
  • Om du och sällskapet bestämmer er för att ni vill dricksa är fem till tio procent av totalsumman en bra tumregel att utgå ifrån.
  • Tänk på att alla restaurangbesök inte kräver samma nivå av service, därför kan du anpassa dricksen efter hur mycket du upplever att du blivit omhändertagen vid besöket. Du kanske till exempel inte behöver dricksa vid ett besök på en lunchrestaurang där du betalar över disken och plockar mat själv på en buffé. 

Om du vill ha fler tips om hur du kan spara pengar på luncher kan du läsa mitt tidigare blogginlägg om Matlåda vs utelunch.

Varför dricksar du?*

  • Jag är nöjd med den service jag fick 67 %
  • Jag är nöjd med mat och dryck 41 %
  • Jag känner att det förväntas av mig 34 %
  • För att inte framstå som snål 12 %
  • Jag är rädd att det blir dålig stämning om jag inte dricksar 7 %
  • Annan anledning 4 %
  • Tveksam, vet ej 1 %

*Frågan är ställd till de 79 procent som svarat att de brukar dricksa. Flera svar var möjliga.