Privatekonomiska frågor i Almedalen 2018
För mig är Almedalen en källa till information och inspiration. Det är få ställen där man kan hitta en så koncentrerad massa med experter och intressenter som här. Det är unikt. Almedalen ger mig också en möjlighet att fånga upp de områden som är heta just nu och hur det påverkar oss och våra kunder, som jag tar med mig hem och kan ge tips och råd kring under resten av året.
Höjdpunkten för mig personligen från mina dagar i Almedalen var naturligtvis att stå på scen tillsammans med Ida Lemoine och berätta om vår beteenderapport och ett urval av de tankefällor som vår hjärna lätt trillar i när det kommer till irrationella beteenden. Jag vet att många fick upp ögonen för beteendeekonomi, vilket gör mig väldigt glad eftersom det är en viktig fråga som påverkar privatekonomin för många. Det här är något som vi kommer prata mer om under hela året och jag ser fram emot att dela med mig av tips för hur beteendeekonomi kan hjälpa oss att överlista vår hjärna och slippa trilla ner i åtminstone några fällor. Om du är nyfiken kan du redan nu
Ladda ner beteenderapporten här
Det skärpta amorteringskravet
En aktuell fråga i Almedalen var naturligtvis det skärpta amorteringskravet som infördes i mars. Hur blev det egentligen och har det påverkat bostadsmarknaden och försämrat rörligheten? Mäklarkollektivet är i alla fall rörande överens om att det skärpta amorteringskravet har lett till en trögrörligare bostadsmarknad, men att den kanske tydligaste effekten man sett är de psykologiska. Vad är lösningen då? Jo, reformer av bostadspolitiken! Vi behöver inte fler punktinsatser utan en helhetslösning.
Framtidens kortbetalningar
Varje år sker mer än 2,5 miljarder betalningar i Sverige, 80 % av dessa betalas med kort. Säkerheten är en ständigt aktuell fråga och många gånger stoppas bedrägerier utan att vi ens märker att det. Det är framförallt två saker vill jag belysa:
- Både kortutgivarna och marknadens förtroende är stort för kortbetalningar. Hela 97 procent av alla svenskar äger ett betalkort och 89 procent anger att de känner högst tillit till kortbetalningen av alla betalningsmetoder.
- Swish-betalningar tar större och större utrymme och kunderna är nöjda med funktionaliteten. En viktig detalj att tänka på är att en Swish-betalning är en förskottsbetalning vilket innebär att pengarna dras direkt och det gör det svårt att få tillbaka pengarna vid eventuellt bedrägeri.
Pension
I vår beteenderapport som jag skrev om tidigare är en fälla, nutidsfällan – att vi faller för det som ligger nära i tiden. Ett exempel på det är att vi har svårt att ta tag i beslut som ligger långt fram i tiden, där pension är ett bra exempel. Men faktum är att pension är en superviktig och stor del av din privatekonomi. I Almedalen konstaterades det bland annat att:
- Svenska folket vill inte gå i pension tidigare på grund av tjänstepensionen
- Däremot vill man gärna ha större flexibilitet när det kommer till att starta och stoppa sin pension utifrån att förutsättningarna ändras efter vägen.
- När det kommer till den allmänna pensionen så visar det sig att avsättningen i realiteten är 17,21 procent istället för 18 procent.
- Många tror att tjänstepensionen gör att fler går i pension tidigare men faktum är att det är tvärt om, fler få i pension senare på grund av tjänstepensionen.
- Pensionsmyndighetens bästa tips för en bra pension är 1. Jobba vitt 2. Arbeta hos en arbetsgivare med tjänstepension 3. Jobba så länge du har möjlighet
Ekonomisk stress
Beteenderapporten som ICA Banken har tagit fram visar att över 800 000 svenskar har dåligt samvete varje månad över att man inte orkar ta tag i sina ekonomiska beslut. Det finns en klar koppling mellan ekonomisk stress och hjärt- och kärlsjukdomar vilket sällan uppmärksammas på ett bra sätt. Det här är en viktig samhällsfråga där många aktörer behöver samverka för att förebygga problematiken. Att få utmaningar med ekonomin börjar ofta i ung ålder och hänger sedan med länge. Jag tror det är viktigt att få till politiska beslut som säkerställer att ungdomar får grundläggande ekonomisk utbildning, tillsammans med insatser från föräldrar och näringslivet.