Ny undersökning: Unga har inte råd med egen bostad
Med höga bostadspriser och långa kötider till förstahandskontrakt på många orter är det svårare än någonsin för unga att komma in på bostadsmarknaden. Här räknar Magnus Hjelmér på hur man kan spara för att få ihop till kontantinsatsen för en bostad.
Många unga vuxna är beroende av andrahandskontrakt för att kunna flytta hemifrån, vilket betyder en större osäkerhet. Det har också rapporterats om hur bostadsbristen på studieorter lett till att unga tvingats tacka nej till studieplatser, eller avbryta sina studier i förtid.
I vår rapport Pengakollen svarar 39 procent av de unga vuxna som inte äger en egen bostad att det är osannolikt att de ska kunna köpa en bostad inom de närmsta fem åren. Av dem som fortfarande bor hemma uppger två av fem att de inte har råd att flytta hemifrån.
Sparande från föräldrarna
Föräldrarna är många gånger avgörande för om unga ska kunna köpa en bostad, men att hjälpa till med finansieringen kan vara tufft – särskilt om man har flera barn. Undersökningar visar att föräldrar i snitt sparar 570 kronor per månad till sina barn från att de är små.
23 procent av de unga i vår undersökning svarar att deras föräldrar sparat pengar för att de ska kunna flytta hemifrån. Bland unga som redan äger sin bostad uppger 41 procent att de har fått ekonomisk hjälp från sina föräldrar för att lyckas köpa bostaden.
Exempel – Sparande i 20 år
Lucas föräldrar startade ett sparande i fonder när han var ett år gammal. De har valt att sätta in 570 kronor varje månad. När Lucas är 21 år finns ca 230 000 kronor på kontot. Om de vill använda sparandet till att köpa en enrumslägenhet räcker pengarna till:
- 64 % av kontantinsatsen i Storstockholm
- 91 % av kontantinsatsen i Göteborg
- 139 % av kontantinsatsen i Umeå
Så här har vi räknat: Månadssparande på 570 kr/månad i 20 år, med en avkastning på 6 % per år. Schablonskatt motsvarande 2024 års skatt på ISK är avdragen. Bostadspriserna i exemplet är baserade på kvadratmeterpriset på respektive ort och en bostadsyta om 30 kvm. Bostadsstatistiken är hämtad hos Svensk Mäklarstatistik i april 2025.
Kontantinsats
Du kan maximalt låna 85 % av bostadens pris. Resten av pengarna behöver du gå in med själv, alltså minst 15 %. De pengarna kallas kontantinsatsen. Ju större del av bostadspriset du kan betala själv, desto lägre ränta kan du få på bolånet. Kontantinsatsen påverkar också hur mycket du behöver amortera på bolånet varje månad.
Spara på egen hand
Om du behöver spara ihop till kontantinsatsen för en lägenhet på några få år har du inte råd att ta för stora risker med pengarna. Undvik högriskfonder och välj hellre räntefonder med lägre risknivå. Ett ännu tryggare alternativ är att lägga sparandet på sparkonto med bindningstid för att få bättre ränta än vanligt sparkonto. Ju mer du lyckas hålla ner dina kostnader, till exempel genom att bo kvar hemma hos föräldrarna, desto mer kan du lägga undan i sparande varje månad. Som du ser i exemplet nedan spelar det stor roll var du kan tänka dig att bo.
Exempel – Spara ihop kontantinsatsen på fem år
Moa sätter som mål att hon vill spara ihop till kontantinsatsen för en enrumslägenhet på fem år. Hon väljer att lägga pengarna i räntefonder och sparkonto med bindningstid. För att klara målet behöver hon spara ungefär:
- 2 600 kr/mån för en lägenhet i Umeå
- 3 800 kr/mån för en lägenhet i Göteborg
- 5 400 kr/mån för en lägenhet i Stockholm
Så här har vi räknat: Månadssparande i 5 år, med en avkastning på 3 % per år. Schablonskatt motsvarande 2024 års skatt på ISK är avdragen. Bostadspriserna i exemplet är baserade på kvadratmeterpriset på respektive ort och en bostadsyta om 30 kvm. Bostadsstatistiken är hämtad hos Svensk Mäklarstatistik i april 2025.
Om rapporten Pengakollen:
Pengakollen: Unga vuxna och vägen till ekonomisk självständighet publicerades i april 2025 och bygger på en undersökning som genomförts av Verian på uppdrag av ICA Banken. Undersökningen bygger på 1000 intervjuer med den svenska allmänheten 19–29 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen 6-21 mars 2025.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.
Mer information om fonderna och riskerna återfinns i respektive fonds faktablad och informationsbroschyr som återfinns på icabanken.se. Fonderna ICA Banken Modig, ICA Banken Måttlig, ICA Banken Varlig är specialfonder och ICA Banken Räntefond är en Ucits-fond och förvaltas av Case Kapitalförvaltning AB. Informationen om fonderna baseras på uppgifter från Morningstar. Vad som anges i denna rapport ska inte anses som fondrådgivning, utan som tips om vad som är bra att tänka på.
ICA Bankens konton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda behållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kr om ICA Banken skulle försättas i konkurs. Ersättning betalas ut av Riksgälden inom 7 arbetsdagar från den dag ICA Banken försatts i konkurs, eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Läs mer om insättningsgarantin.
Publicerad 2023-05-05