Hus och miniräknare

Ränteavdrag för bolån

Ränteavdrag för bolån

Den ränta du betalar för ditt bolån är avdragsgill. Det betyder att du varje år får tillbaka 30 % av din totala räntekostnad upp till 100 000 kr, genom ett avdrag på din skatt. Här förklarar vi lite mer om hur ränteavdraget fungerar.

Hur fungerar ränteavdraget?

Innan du får din deklaration meddelar banker och kreditinstitut till Skatteverket hur mycket ränta du betalat under året. I din deklaration kan du se hur mycket ränteavdrag du har rätt till. Det är alltid bra att kontrollera de förifyllda uppgifterna innan du skickar in deklarationen.

Eftersom avdraget görs från din skatt måste du ha betalat skatt under det år som avdraget gäller. Du måste också själv ha betalat räntan. Det innebär att du måste vara betalningsansvarig för ditt bolån.

Om du har betalat ränta för andra lån, till exempel billån eller privatlån, så inkluderas denna ränta i ditt ränteavdrag. Räntan på studielån räknas inte in, eftersom den inte är avdragsgill.

Hur mycket får jag tillbaka genom ränteavdraget?

Genom ränteavdraget får du tillbaka 30 % av räntekostnader upp till 100 000 kr. För räntekostnader som överstiger 100 000 kr får du tillbaka 21 %. Om din totala räntekostnad varit 110 000 får du alltså 30 000 + 2 100 kr tillbaka genom ränteavdraget. Om du har haft kapitalinkomst under året, till exempel från aktier, så minskar ditt ränteavdrag med samma summa som denna inkomst.

Hur funkar ränteavdraget om vi har ett bolån tillsammans?

Det är möjligt att dela på betalningsansvaret för ett bolån. Ni kan vara gifta, sambor eller förälder och barn. Den betalade räntan delas då automatiskt lika mellan era deklarationer. I deklarationen kan ni sedan välja att fördela om ränteavdraget, till exempel om en av er inte har haft tillräckliga inkomster för att utnyttja hela sitt ränteavdrag.

100 000-kronorsgränsen för 30 % ränteavdrag är personlig. Det betyder att ni tillsammans kan få 30 % ränteavdrag för räntekostnader upp till 200 000 kr. Det är alltså extra viktigt att kolla igenom era deklarationer innan ni skickar in dem, om ni har bolån tillsammans.

Lästips

Tips och datum inför deklarationen
Deklaration som student