Blombukett för familjejuridik.

Familjejuridik för gifta vid en bostadsaffär

Familjejuridik för gifta vid en bostadsaffär

Oftast är bostaden det största värde man har. Om något händer som t.ex. skilsmässa eller dödsfall, så bör man vara förberedd på vad som händer juridiskt. Situationen är oftast jobbig som den är, utan att man också kanske ska behöva gå från hus och hem. I del 1 pratar vi om vad man bör tänka på om man är gift och ska göra en bostadsaffär.

Britt-Marie Svensson, jurist och grundare av Bra Juridik har hjälpt oss med lite tips som kan vara bra ha med sig när du ska göra en bostadsaffär.

Vi är väldigt duktiga på att försäkra oss mot olika oförutsedda händelser, men inte alltid lika medvetna om att juridiken spelar stor roll för hur det ekonomiska utfallet blir efter en skilsmässa eller dödsfall.

Att tänka på för gifta par när ni ska köpa bostad

Är man gift och har barn som inte är gemensamma ska de så kallade särkullbarnen alltid ha ut hela sitt arv direkt efter sin förälder om denne skulle avlida. Det innebär att den efterlevande måste kunna lösa deras arvslotter. Då gäller det att det finns likvida medel. Annars kan det vara så att man måste ta ett lån för att lösa ut dem.

Skriv testamente om ni har särkullbarn

För att minimera det ekonomiska utfallet bör den som har särkullbarn skriva ett testamente till förmån för make/maka för att vara säker på att den ska kunna bo kvar.

I testamentet kan du till exempel skriva att särkullbarnen ska avstå från att kräva sin laglott direkt, vilket är hälften av arvslotten och få hela sin del av arvet först när både du och din make/maka har gått bort. Om särkullbarnet inte vill respektera det får de enbart laglotten, men inte resten när båda har gått bort.

På så sätt kan man undvika att den efterlevande maken/makan måste lämna hus eller hem för att kunna lösa ut särkullbarnen.

Äktenskapsförord

Om man köper en bostad och lägger olika mycket i insats måste makarna skriva ett äktenskapsförord och eventuellt skuldebrev för att få rättvisa vid en eventuell skilsmässa.

Hur ser ditt behov ut?

Bra Juridik som vi samarbetet med i denna fråga erbjuder idag en kostnadsfri tjänst som heter Livskollen, där de kan hjälpa dig att ta reda på hur ditt familjejuridiska behov ser ut.

Missa inte

Titta gärna på filmklippet där ICA Bankens vardagsekonom, Magnus Hjelmér pratar med Britt-Svensson på Bra Juridik om detta ämne.

I nästa artikel kan du som är sambo läsa mer om vad sambor behöver tänka på när ni ska köpa bostad tillsammans.

Artikeln är framtagen i samarbete med Britt-Marie Svensson på Bra Juridik. Vad som anges i artikeln ska inte anses vara juridisk rådgivning utan som tips om vad som är bra att tänka på.