Vardagsekonomen kommenterar

Matpriserna

Vad kommer hända med matpriserna?

Under pandemin påverkades både produktionen och transporterna av matvaror i många länder. Ändå är det kriget i Ukraina som lett till de verkligt stora prisökningarna globalt.

Ukraina står normalt för en viktig del av världens jordbruksproduktion. När exporten av ukrainskt vete, majs (som används till djurfoder) och många andra varor uteblev driv det upp priserna på världsmarknaden. Samtidigt ledde sanktionerna mot Ryssland till minskad rysk export av olja, naturgas och konstgödsel, vilket har innebar kraftigt ökade kostnader för lantbrukare, odlare och matproducenter och transportörer i övriga världen. I slutändan ledde det till stora prisökningar för konsumenterna. 

Priset på mat påverkas också av så många fler faktorer. Det blev extra tydligt när rebeller i Jemen skurit av en av världens största fraktleder, vilket betyder längre och dyrare transporter till oss i Europa. Ett annat exempel var de störningar i logistiken kring förpackningsmaterial som nyligen påverkade priserna för konumenterna. Det lägre värdet för den svenska kronan har också bidragit till prisökningarna, med tanke på att Sverige importerar mycket livsmedel.

Den sjunkande inflationen i början av 2024 har också lett till att matpriserna slutat öka. På vissa typer av varor har de till och med sjunkit. Om inflationen fortsätter ligga lågt kan vi räkna med stabilare priser framöver. Skulle konflikterna i världen bli fler kan det leda till dyrare mat, eftersom livsmedelsmarknaden är så global. 

Varför sjunker inte matpriserna när inflationen har minskat?

Även om matpriserna har ökat mycket har de också växlat både upp och ner under det senaste året. Faktum är att matpriserna bara stigit 1 procent som helhet från februari 2023 till februari 2024. Historiskt har vi haft väldigt låg inflation på maten jämfört med andra typer av varor. Det har lett till att vi har lagt allt mindre av inkomsten på mat. Under 2023 spenderade vi i snitt 0,7 procent mindre av hushållets inkomst på livsmedel och icke alkoholhaltiga drycker än 1995 – trots den höga inflationen.

Att matpriserna kan verka oberäkneliga beror dessutom på långa produktionskedjor i livsmedelsbranschen. Det gör att många olika faktorer inverkar och att ledtiderna ofta blir långa. Om exempelvis skörden av kakaobönor slår fel i Uganda kan det påverka priset på choklad i butiken många månader senare. 

Vad kan du själv göra för att sänka matkostnaderna?

  • Minska ditt matsvinn! Totalt slänger svenska hushåll ätbar mat till ett värde av 16-23 miljarder i onödan. Här finns tusenlappar att tjäna. På ICA.se finns många bra tips för att lyckas.
  • Nyttja kampanjer och erbjudanden
  • Handla grönsaker och frukter som är i säsong. Då är de som billigast.
  • Utgå från vad du har hemma när du planerar dina matinköp. Gör gärna veckomenyer och storhandla.
  • Kolla in ICAs billiga vecka veckomenyer eller prova en färdig matkasse.
  • Laga några extra portioner till middag och gör matlådor. Du kan spara upp till 13 000 kronor per år!  Läs matlåda VS utelunch.

Tillbaka till startsidan för läget i omvärlden

En medarbetare på kundservice - Kontakta oss så hjälper vi dig

Vi hjälper dig om du har några frågor alla vardagar 8–20 och helger 10–15.


Tips!
Nu kan du chatta med oss. Fler kontaktvägar finns på vår sida för kundservice.

Chatta med oss!