Två kvinnor som tränar löpning

60-talist – så maxar du din framtida pension

Har du tio år kvar till pensionen, eller kanske mindre än så? Lugn, det finns fortfarande mycket att göra för att förbättra ekonomin efter pensionen. Här ger Vardagsekonomen sina bästa tips för dig!

1. Logga in på minpension.se

Det alltid är bättre att ha koll på läget än att gå och oroa sig, särskilt när pensionen börjar närma sig. På minpension.se ser du hur mycket du kan räkna med i sammanlagd pension. Du kan också lägga in ditt privata pensionssparande i kalkylen. Då har du chansen att ta tjuren vid hornen och göra de förändringar som krävs, antingen större eller mindre.

2. Fundera på vilken inkomst du behöver som pensionär

De flesta får vänja sig vid en lägre inkomst efter pensionen. Så länge du är väl förberedd och ekonomin går ihop behöver det inte bli ett problem. En stor del av inkomsterna för oss svenskar går generellt till boendet, så där kan du behöva tänka till lite extra.

3. Maxa de tre delarna i pensionen

Allmänna pensionen

Om du inte jobbar heltid, försök att gå upp i tid åren före pension. Det är troligtvis det enskilt mest effektiva sättet att höja pensionen. Om du inte har gjort något aktivt val för din premiepension förvaltas dina pengar i AP7 Såfa, där risknivån justeras automatiskt efter din ålder. Om du valt någon annan fond kan det vara en bra idé att sänka risknivån i premiepensionen de sista åren före pension.

Tjänstepensionen

I delar av tjänstepensionen kan du byta fonder, på minpension.se kan du se vilka. Numera kan du logga in på din valcentral med Mobilt BankID för att byta själv. Se vilken valcentral du tillhör på konsumenternas.se. Välj gärna indexfonder med låga avgifter. Om det är pengar du tänkt använda inom 5-7 år kan det också vara bra med en lägre risknivå.

Privat fondsparande

Det här sparandet kan du förbättra på tre sätt:

  • Höj månadssparandet. Varje tusenlapp du sparar kan göra skillnad efter pensionen. Om du kan vänta några år med att ta ut pengarna hinner du också få ut mer av ränta-på-ränta-effekten.
  • Se till att dina fonder har låga avgifter. Om inte, byt fonder.
  • Se över risknivån i ditt fondsparande. Välj en lägre risk för fonder du behöver använda inom ca 7 år. Den del av fonderna som du inte behöver ta ut inom de närmaste tio åren kan ligga kvar med en högre risknivå ännu några år.

Fler sätt att öka pensionen

Minska dina utgifter

Genom att minska på utgifterna redan nu, till exempel genom att byta till ett billigare boende, får du större utrymme att spara lite mer.

Skippa efterlevandeskydd

Efterlevandeskydd äter ofta upp onödigt mycket av sparpengarna i olika pensionslösningar. Att ta bort det kan vara ett sätt att höja pensionen. Du kan räkna på detta på konsumenternas.se.

Skjut upp pensionen

Varje år du fortsätter att jobba gör stor skillnad för vad du får i plånboken. Vissa arbetsgivare erbjuder möjligheten att gå ner på deltid mot slutet.

Lycka till med pensionspreppen!


Vad som anges på denna sida ska inte anses som fondrådgivning, utan som tips om vad som är bra att tänka på.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Dela