Varning för bedragare på bostadsmarknaden
I takt med att det har blivit allt svårare att ta sig in på bostadsmarknaden på många orter i Sverige, har trycket ökat på andrahandsmarknaden. Men det är inte bara antalet bostadssökande som ökar, utan också antalet bedragare som vill dra nytta av situationen. Här får du veta vilka varningstecken du ska vara uppmärksam på och vad du själv kan göra för att slippa bedrägerier.
Ett vanligt händelseförlopp är att en lägenhet läggs ut för andrahandsuthyrning på webben, men det är i själva verket en gammal annons som kopierats och lagts upp igen – utan lägenhetsinnehavarens vetskap. På det sättet kan bedragaren hyra ut den till ett stort antal personer, så länge de inte kräver att få se bostaden. Om du ber personen bakom annonsen att legitimera sig kan det hända att du får kopia på en legitimation från en person som redan blivit lurad av annonsen. På så vis kan bedragaren själv vara anonym, och du riskerar att skriva kontrakt med en person som inte är ägaren till lägenheten.
Att du får titta på en lägenhet är inte heller någon garanti. Det finns upplägg där bedragaren hyr en bostad under en kort period bara för att visa upp den och få in förskottshyror från så många som möjligt.
Se upp för varningssignalerna
- Är det bråttom? Stress är bedragarens mest effektiva metod. Om du måste bestämma dig snabbt för att lägenheten inte ska gå till någon annan är det läge att fundera på varför uthyraren har så bråttom.
- Krävs flera hyror i förskott? Större förskottsbetalning eller deposition är ett annat vanligt bedrägeri. Om det visar sig att lägenheten inte existerar är det ofta omöjligt att få tillbaka pengarna.
- Betalning till utlandet eller en betalningstjänst? En del bedragare använder dessa metoder eftersom det gör det svårare att spåra pengarna.
- Måste du identifiera dig med BankID eller skicka kopia på legitimation? Använd aldrig BankID på uppmaning av någon annan och läs alltid vad du signerar! Bedragare kan nyttja din signatur för att kapa ditt BankID och tömma dina konton. En kopia på ditt körkort eller pass kan användas för att ta lån i ditt namn.
Så undviker du bedrägerier när du letar bostad
- Ta reda på vem som äger bostaden och kolla att det är samma person som hyr ut den.
- Kontakta ägaren, helst på ett nummer du själv letat upp, och försäkra dig om att hen själv är uthyraren.
- Försäkra dig om att hyresvärden eller bostadsrättsföreningen har godkänt uthyrningen.
- Gå inte med på att betala inte flera hyror i förväg.
Om du blir utsatt för ett bedrägeri
Om du tror du att någon kommit över ditt BankID ska du spärra alla dina BankID direkt. ICA Bankens spärrservice är öppen dygnet runt på 033-47 47 90. Du kan också spärra i appen och internetbanken. Gör även en polisanmälan på telefonnummer 114 14. I akuta fall, ring 112.