deklarera

Varför får jag restskatt?

Att få besked om restskatt är inte roligt. Det är ofta en stor kostnadspost som man inte är beredd på, och det kan vara svårt att veta varför man får det. Här förklarar jag på ett enkelt sätt varför du får restskatt, även kallat kvarskatt, och hur du kan göra för att undvika att få det nästa år.

Vanliga orsaker till kvarskatt

Arbetsgivaren drar för lite – Den vanligaste anledningen till att du får restskatt är för att din arbetsgivare gör ett för litet skatteavdrag på din lön. Det kan även vara så att du har fler arbetsgivare och det här ställer till det då de inte har koll på din sammanlagda inkomst. Ett tips är att kontakta din arbetsgivare och be dem dra mer i skatt. Ett annat alternativ är att jämka som jag skriver mer om längre ner.

Schablonskatt på investeringar – Om du har exempelvis har ett investeringssparkonto så tas schablonskatten upp vid deklarationen. Det är en väldigt gynnsam sparform rent skattemässigt, men kan ändå få ganska stor påverkan på summan av restskatten.

Fastighetskatt/fastighetsavgift – Äger du en fastighet ska du betala fastighetskatt/fastighetsavgift, den här avgiften dras på deklarationen och räknas inte med löpande under året.

Försäljning av fastighet – Om du säljer en fastighet med vinst ska du betala skatt på vinsten. Du deklarerar försäljningen året efter det kalenderår som du och köparen skrev på köpekontraktet. Det gäller när du säljer alla sorters bostäder, till exempel bostadsrätt, villa, radhus och fritidshus.

Vad kan du göra för att undvika restskatt?

Sätt av pengar vid fastighetsaffär – Om du har gjort en fastighetsaffär med vinst tycker jag att du ska sätta undan pengar motsvarande skatten på ett konto direkt efter avslutad affär. Det kan vara lockande att placera pengarna för att öka avkastningen, men det tycker jag du ska passa dig för. Det finns nämligen en risk att du förlorar kapital och det kan bli väldigt kostsamt för dig.

Ansöka om jämkning – Jämkning innebär att skatten justeras under inkomståret i stället för året efter i samband med deklarationen. En jämkning leder till att den preliminära skatten stämmer bättre överens med den slutliga skatten. Om du inte har jämkning rättas skatten till i samband med deklaration året därpå. Har du då betalat för mycket, får du tillbaka pengar, och har du betalat för lite får du besked om hur mycket du ska betala in ytterligare.

Jag tycker att du ska jämka om du exempelvis har:

  • Avdragsgilla kostnader för resor mellan bostad och arbete
  • Inkomst under endast en del av året
  • Fler än en arbetsgivare/utbetalare
  • Inkomster som det inte görs skatteavdrag från
  • Ränteutgifter
  • Fastighet
  • Återkommande överskott av kapital, till exempel vinster på värdepapper

Du ansöker om jämkning hos Skatteverket. Läs mer, och ansök om jämkning här

Dela