tjej-i-hostlov-med-cykel-1440x495

Sparande för dig som varken har tid eller ork

Alla vet att man borde spara, men tröskeln för att komma igång kan kännas väldigt hög. Känner du att du varken har tid eller ork att sätta dig in i olika sparformer eller smarta investeringar? Då är de här tipsen för dig!

Drygt fyra av tio sparar det som eventuellt blir över på lönekontot i slutet på månaden, eller har ingen rutin alls för sparande, det visar vår undersökning Pengakollen. Det gör att man kanske inte har den ekonomiska buffert man skulle behöva när man råkar ut för oväntade utgifter.

Om du känner igen dig är mitt råd att satsa på ett sparande som blir av men inte tar någon tid alls. När du fixat det kommer du känna dig som en vinnare. Så här gör du.

1. Starta ett automatiskt månadssparande

Nästa gång du betalar räkningarna, gör en överföring till sparkontot. (Om du inte har något är det superenkelt att starta ett sparkonto.) Klicka i att det ska vara en ”stående överföring”, så att samma summa dras varje månad – utan att du behöver göra något alls i fortsättningen.

2. Välj ett sparkonto med ränta

När du startar ditt sparkonto, kolla upp att det är ränta på kontot! Då slipper du riskera att ditt sparande tappar i värde på grund av inflationen.

3. Låt pengarna vara ifred

Vår undersökning visar att många tar från sparandet varje månad. Välj hellre en lite lägre summa som du klarar av att vara utan, än att föra över en stor summa varje månad.

Grattis, nu har du gjort tre smarta val!

När du har följt mina tips ovan kan du släppa både sparande och ditt dåliga samvete. Dessutom kommer du kunna känna dig tryggare ekonomiskt när du så småningom har fått ihop ett buffertsparande. Det kan du ha stor nytta av om till exempel bilen går sönder eller tandläkarräkningen blir oväntat dyr, istället för att behöva dra på dig dyra lån och krediter.

Jag tycker att du har tagit det första och viktigaste steget mot en hållbar ekonomi. Om du känner dig redo att ta nästa steg, läs om mina 3 steg mot en hållbar ekonomi.

Lycka till med sparandet!

Dela