Barnsparande
Genom att tidigt starta ett sparande till barn kan du till exempel lägga en fin grund till en framtida insats till ditt barns första egna boende. Det bästa och det enklaste är att sätta upp ett automatiskt månadssparande till ett sparkonto eller starta ett månatligt fondsparande.
Spara för en bra start i livet
Det är väl alla föräldrars dröm att kunna ge sina barn ett startkapital när det är dags för barnen att flytta hemifrån.
Ett av de vanligaste sätten att spara är fortfarande att man sparar på ett sparkonto. I dagens låga ränteläge är det få sparkonton som ger hög ränta på insatta pengar, men många väljer sparkontot för att det är ett tryggt sätt att spara.
Om man startar ett sparande tidigt för sitt barn är ett fondsparande något som vanligtvis ger bättre avkastning sett över längre sikt, än ett sparkonto.
Sparformer hos ICA Banken
Fondsparande
Fonder är ett alternativ om man tänker spara på längre sikt, vilket ofta ett sparande till barn är. Du kan själv välja vilken risknivå du vill lägga på sparandet genom ditt val av fonder. Hos ICA Banken kan du till exempel öppna ett ISK-konto (investeringssparkonto) och sedan välja en eller flera fonder från listan över fonder att månadsspara i.
Vi på ICA Banken har gjort det enkelt att välja fonder och vi erbjuder bland annat tre egna fonder med olika risknivåer. Våra fonder är ICA Banken Varlig, ICA Banken Måttlig och ICA Banken Modig.
Om du sparar i fonder på ett investeringssparkonto (ISK) betalar du en årlig schablonskatt** på ditt sparande. Detta innebär att du inte behöver deklarera dina fondaffärer.
Sparkonto
Vi erbjuder också sparande på sparkonto och räntan på vårt sparkonto är idag 2,00 %. Även om räntan går upp och ned, så är det en trygg sparform. Om du sätter en automatisk överföring till sparkontot varje månad, kan det ändå bli mycket pengar över tiden.
Enligt en undersökning som ICA Banken gjort tillsammans med Novos* visar att hela 51 % av de som är nyblivna föräldrar startar ett barnsparande direkt vid födseln till sitt barn och att 46 % väljer att spara på ett sparkonto.
Spara i eget eller barnets namn
Det finns olika åsikter om man ska spara på barnets konto/fondkonto eller om man som förälder ska spara på sitt eget. Mycket kan hända på vägen mot att barnet blir myndigt som gör att man kanske vill vänta eller inte alls ge barnet tillgång till pengarna.
Fördelen med att spara på sitt eget är att det är du som styr när och om barnet ska få de pengar du sparat. Något som många inte tänker på är att om du sparat pengar till barnet på eget konto/fondkonto och du och din partner ska skilja er, då kommer dessa pengar att tas med i bodelningen. För att de inte ska ingå i en bodelning, behöver ni ha skrivit ett äktenskapsförord. Hur ett äktenskapsförord ska utformas för detta ändamål, bör du rådfråga en familjejurist om.
Sparar du på barnets eget konto/fondkonto, får barnet tillgång till pengarna den dag som de fyller 18 år och barnet kan då göra vad de vill med pengarna.
Sparar du mycket pengar på ditt barns eget konto/fondkonto, kan det vara bra att veta att om ett barn har tillgångar som överstiger 8 prisbasbelopp (46 500 kr x 8 = 372 000 kr för 2019) är föräldrarna skyldiga att anmäla detta till överförmyndaren.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.
ICA Bankens konton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Läs mer om insättningsgarantin här
*Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av ICA Banken. Den bygger på 1 475 intervjuer bland svenska allmänheten i Novus riksrepresentativa Sverigepanel. Datainsamlingen gjordes i januari 2019.
**Att tillgångar schablonbeskattas innebär att värdet på tillgångarna beskattas årligen, oavsett om du gör vinst eller förlust på tillgångarna på kontot. Schablonbeskattning sker genom att 30 % dras i skatt på en schablonintäkt, som beräknas på kapitalunderlaget som finns på kontot.