pengar på bord. Budgeten 2016.

Så här påverkas du av budgeten 2016

Nya budgeten har i pressen kallats för Robin Hood-budget. Det man syftar på är att man tar från de rika och ger till de fattiga. Det som vinner på föreslagna förändringar är låginkomsttagare, de som har a-kassa eller underhållsstöd och flerbarnsfamiljer. Förlorarna är medel- och höginkomsttagarna då uppräkningen av skiktgränsen för statlig inkomstskatt begränsas. Här presenterar jag några av förändringar lite djupare.

Höjd sjuk- och aktivitetsersättning

Regeringen föreslår att garantinivåerna för hel sjukersättning och aktivitetsersättning höjs med 0,05 prisbasbelopp, vilket med hel garantiersättning innebär en höjning på 187 kronor/månad före skatt.

Höjning av flerbarnstillägg

Regeringen föreslår en höjning av flerbarnstillägget för det tredje barnet med 126 kronor/månad.

Tandvård

Tandvården blir avgiftsfri för personer till och med 21 nästa år och 23 år 2019.

Reparera mera

Momsen på reparationer ska halveras. Tanken är att vi ska reparera mer och slänga mindre. Och rutavdraget ska gälla även vitvaror i hemmet.

Höjning av inkomstgränser inom bostadsbidrag

Regeringen föreslår en höjning av inkomstgränserna på bostadsbidraget som lämnas till barnfamiljer. Gränserna föreslås höjas från 117 000 kr till 127 000 kr för ensamstående och från 58 500 kr till 63 500 kr för makar och sambor.

Begränsad uppräkning av skiktgränser

Regeringen föreslår att uppräkningen av skiktgränserna för statlig inkomstskatt för 2017 begränsas till förändringen i konsumentprisindex plus en procentenhet. Förslaget innebär att ca 39 000 fler personer beräknas betala statlig inkomstskatt 2017 och att ca 13 000 fler personer beräknas betala så kallad värnskatt. Maximalt beräknas effekten bli cirka 1 200 kr/år.

Dela