svensk krona femkrona.

Så påverkas du av rekordsvag svensk krona

Så påverkas du av rekordsvag svensk krona

Just nu är den svenska kronan rekordsvag. För fem år sedan kostade en Euro 8,2 kronor, idag kostar den 10,2. Det betyder att vår köpkraft har minskat med ca 20 procent. Kronans kurs påverkar både dig som privatperson, men också företag. Här ska jag hjälpa dig hur du ska tänka.

Vad bestämmer kronans värde?

Kronans värdeutveckling bestäms primärt av Riksbankens styrränta (reporäntan), men även inflation och framtida förväntningarna på valutan spelar en viktig roll. När det är som idag, minusränta, är det dyrt att placera pengar i räntebärande papper och företag undviker att växla intäkter från exportförsäljningen.

Hur påverkar det här mig?

Kronan har försvagats ganska rejält de senaste åren och i praktiken innebär det att du får betala mer för en Euro idag än vad du fick år 2012. Det här kan påverka dig om du exempelvis ska växla pengar inför din utlandssemester. Fick du till exempel betala 4 100 kronor för 500 Euro 2012 kostar det dig idag 5 100 kronor. Ett tillfälle när det här kan bli problematiskt är om du exempelvis ska köpa bostad utomlands och det rör sig om större summor.

Hur påverkar det här företag?

Företag som köper mycket (importerar) varor får betala dyrt för att få hem prylarna, medan de som säljer varor i exempelvis Euro får bra betalt. Exempelvis så sker cirka 80 procent av SCA:s försäljning i utländsk valuta, men majoriteten av kostnadsbasen är i SEK. Det betyder att de gynnas väldigt mycket av en svag krona. Ett annat exempel är SAS som har en stor del av sin merförsäljning i Euro. Deras totala valutaeffekt låg på 167 miljoner under förra året.

{}

Tre saker att hålla koll på när kronan är svag:

  1. Det blir dyrare att åka utomlands
  2. Att köpa varor från utlandet blir dyrare
  3. Dina investeringar kan påverkas om företaget har hög exponering mot utländsk valuta