Fondsparande under Corona
Corona skrämde slag på fondmarknaden och hushållen nettosålde fonder för 46 miljarder under första kvartalet. Under andra kvartalet köpta man tillbaka fonder för 11 miljarder och vilket innebär att många missat den fina uppgången som börsen haft senaste tiden. Det kan till och med vara så att många sålde försent och köpte försent, en riktigt dålig affär med andra ord.
De som klarade krisen bättre än alla andra hade medvetet eller omedvetet ”skyddat” sina investerade pengar från det snabba börsraset. Det finns ett antal nyckelfaktorer som gör ditt sparande mer motståndskraftigt för framtida svängningar. Kolla in dessa:
Hur ska man då spara i spåren av corona?
- Månadsspara – Du köper både när det är billigt och lite dyrare men genomsnittet blir bra. Det här är något vi kan ta lärdom av i tiden som dessa.
- Sortera efter ändamål – Är det så att du sparar till en insats om 10 år så kanske det hade varit klokare att låta pengarna sitta kvar på börsen än att försöka köpa billigt och sälja dyrt. Stockholmsbörsen har gått upp ca 4,5 procent i år, då har vi gått igenom ett av historiens tuffaste stålbad. Pengar du ska använda i närtid ska finnas på bankkontot med insättningsgaranti.
- Alla ägg i samma korg – När Telia börsintroducerades så hoppade svenskarna på tåget med tron om ett snabbt börsklipp. Över hälften av alla nya privata aktieägare hade aldrig ägt en aktie tidigare. Teliaaktien tappade i värde och många såg sina besparingar rasa. Hade man ägt flera olika aktier hade troligtvis fallet dämpats rejält.
- Spara i fonder du tycker om - Spara och investera i fonder du vet gör gott och som du tycker om. Om du är ny på fondmarknaden kan det vara enkelt att stirra sig blind på avkastning och utveckling men det finns faktiskt fler parametrar man kan ta hänsyn till när man sparar. Du kan göra ett aktivt val i vart du väljer att placera dina pengar. Om det känns rätt för dig, varför inte investera i gröna fonder?
Lycka till!
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.