statistik

Börsen 2019 hade ett kanonår men nu påverkar Corona

Många fonder har gått ner ordentligt sedan mitten av februari. Hur ska du tänka när det är oroligt på börsen?

Den senaste tiden har börsen fått en släng av coronaviruset. Efter ett rekordår 2019 har den sjunkit ca 14 procent på två veckor. Det här är ett tydligt exempel på en storm där det bästa du som sparare kan göra är att ha is i magen. Håll ut och räkna kallt med att det kommer att vända uppåt igen. Få inte panik och sälj alla dina innehav, utan fortsätt att månadsspara som vanligt. Under tiden har du fördelen av att köpa när det är ”billigt” på börsen.

Högre risk ger större svängningar

Hur ska man få ut så mycket som möjligt av sitt fondsparande? Tabellen nedan visar att ju smalare fonderna är desto större blir riskerna – och även svängningarna, både uppåt och nedåt. Ska man vara en av de lyckliga som får pengarna att växa i snabb takt när börsen går uppåt måste man också ta risken att förlora pengarna när det vänder. Är man inte villig att göra det får man nöja sig med lägre avkastning. För att ge lite perspektiv tänkte jag specificera avkastningen det senaste året, både före och efter börsfallet den senaste tiden.

Fondtyp Avkastning ett år tillbaka
2020-02-21
Avkastning ett år tillbaka
2020-03-06
Skillnad
Räntefond (kort) 0,41 % 0,51 % +0,10 %
Räntefond (lång) 1,37 %  2,17 % +0,80 %
Blandfond (Sverige) 13,46 % 6,19 % -7,27 %
Sverigefond 27,72 % 12,32 % -15,40 %
Aktiefond 19,65 % 6,21 % -13,44 %
Indexfond 20,51 % 6,82 % -13,69 %


(Siffrorna är tagna från Morningstar)

Sverigefonderna starkast 2019

Det vi kan utläsa är att Sverigefonderna, som är nischfonder med högre risknivå, både har ökat mest och tappat mest sett på ett år. Den stora uppgången under 2019 berodde delvis på att svenska bolag har gått väldigt bra, men det har också att göra med att vi inte reagerat så starkt på oroligheterna i omvärlden förrän nu. Har du sparat i Sverigefonder har du samtidigt förlorat 15 procent av dina pengar sedan mitten av februari. Trots det har fonderna fortfarande gått upp drygt 12 procent senaste året, vilket är mer än alla andra fondkategorier med lägre risknivå i tabellen. På kort sikt går det ändå inte att säga vilket val som är bäst: nischfonder, blandfonder eller räntefonder. Skulle börsnedgången fortsätta en tid kanske exempelvis indexfonder, med lägre risk, klarar sig bäst i jämförelsen. De följer hela världens börsutveckling och urvalet är mycket bredare. Därför blir upp- och nedgångarna inte blir riktigt lika stora. 

Tänk långsiktigt

Det här är ett tydligt exempel på varför du ska tänka långsiktigt i ditt fondsparande. Då blir det inte så viktigt hur börsen går idag och imorgon, utan på många års sikt. De senaste 10 åren har Sverigefonderna gett en sammanlagd avkastning på över 200 procent i genomsnitt. Det är en helt fantastisk ökning och alla som vågat riskera sina pengar har belönats mångfalt. Även om jag inte kan lova en lika bra utveckling de kommande tio åren tror jag att den som fondsparar regelbundet kommer att tacka sig själv i framtiden.


Vad som anges i artikeln ska inte anses som fondrådgivning utan som tips om vad som är bra att tänka på.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Dela