almedalen 2017

Reflektioner från Almedalen 2017

Då var Almedalen över för denna gång. Hela arrangemanget har gått från en mötesplats för politiker till en mötesplats för näringslivet. Det blir extra påtagligt när politikerna väljer bort ön för andra åtaganden. Reflektionerna du kan läsa nedan är kanske inga nyheter utan snarare en påminnelse om aktuella frågor. Trevlig läsning!

Pension

  • Pension är en viktig del i sparandet, kanske till och med den viktigaste delen. Vi får bland annat pension från det allmänna pensionssystemet men det kommer inte räcka på långa vägar. Det här betyder att de som har bristande intresse/kunskap om övriga delar som ska fylla vår plånbok på äldre dagar kommer gå miste om stora summor pengar. Jag är säker på att vi kommer ha en befolkning som i framtiden inte kommer vara anställd hos en och samma arbetsgivare, vem vet, du kanske till och med har fler jobb och är din egen arbetsgivare. Arbetsmarknaden kommer målas om för kommande generationer och så borde också pensionssystemet göras. När jag under Almedalen har frågat politiker och representanter från myndigheter om deras tankar kring problematiken har svaren uteblivit. Jag får känslan av att frågan har lyfts många gånger men någon lösning har ännu inte diskuterats.Slutsats: Tjänstepension och eget pensionssparande kommer bli allt viktigare i framtiden. Staten, svenska folket och näringslivet behöver ta krafttag kring frågan och skapa förutsättningar för ett rikt liv på äldre dagar. NU!

Sveriges tillväxt

  • Många banker utanför Sverige höjder räntorna, det vill säga att man vill kyla av ekonomin i någon mening. I Sveriges är konjunkturen stark och inflationen är inom målnivåerna. Riksbanken valde att lämna räntan oförändrad och obligationsköpen fortsätter enligt plan, vilket tyder på att vi fortfarande behöver ett visst stöd. Vi kommer se en höjning av den svenska räntan närmsta tiden, den stora frågan är om vi sett botten. Min åsikt är att vi är nere och vänder nu och räntekänsliga hushåll kan gynnas av att binda sina räntor. Rörlig är idag dyrare än 2-åringen åtminstone på listräntan, det är värt att tänka på. Slutsats: Stark ekonomi i Sverige där räntan bottnat, vi kommer se stramare penningpolitik framöver.

  • En annan reflektion kopplat till ovan resonemang är att den förväntade framtida avkastningen är nere på rekordlåga nivåer. Den femåriga stadobligationsräntan är negativ vilket säger en del om den framtida förväntade avkastning. Om förutsättningarna är de samma som idag en lång tid framöver kommer avkastningen påverkas i dubbel mening. 1: En betydligt lägre riskpremie 2: Betydligt lägre avkastning om kostnaderna för förvaltning är konstant. Slutsats: Kostnadsstrukturen för fonder/förvaltning behöver justeras. Det är allt viktigare att se över sina kostnader för förvaltning.

Den digitala banken

  • Många banker vittnar om att allt fler kunder väljer att få ekonomisk rådgivning digitalt. Hos exempelvis Nordea sker 30 procent av all rådgivning via digitala kanaler. Här tror jag vi har den största omställningen som bankerna behöver hantera inom närmsta åren. Framförallt med tanke på att rådgivning uppenbarligen behövs, med låg ränta söks avkastning på annan plats vilket medför kunskap i placeringsalternativen. En jämförelse med andra branscher visar liknande tranformation. Exempelvis sjukvården som möts av digital sjukrådgivning, en bransch som växer enormt. Slutsats: Jag tror bankvärlden behöver tänka mer som appen Kry. Branschen står inför total reformation och det kommer gå otroligt snabbt.

  • Det är ingen nyhet att alla banker ställer om för att möta den allt mer digitala omvärlden. Min övertygelse är att den som kommer lyckas bäst är den som inte bara ställer om sin egen verksamhet utan som också kan integrera tredjepartsleverantörer. Det är inte bara de fyra storbankerna som är trögrörliga kolosser, alla banker lyder under samma regelverk och anpassningar är en långdragen process. Idag behöver alla företag agera, inte bara agilt, utan ultra-agilt. Det här är världen bankerna verkar i och utmaningen kommer kvarstå även i framtiden, därav vikten av att kunna integrera snabbfotade startups i en helt annan utsträckning än tidigare. Flera banker, exempelvis Swedbank och Nordea söker hela tiden nya samarbeten. Nordea la ut notis på hemsidan att de sökte framtida partners, inom en månad har de fått 700 sökande företag som vill utveckla bankens kunderbjudande i olika former. Samarbetena ska implementeras i verksamheten via APIer som förenklar processen. Slutsats: Skapa förutsättningar för att integrera tredjepartsleverantörer som kunderna efterfrågar är inget alternativ i framtiden det är ett måste.

  • När det kommer till funktionalitet och användande är jag övertygad om att det krävs att bankerna lyssnar ännu mer på kunderna. Idag är alternativen många och kunderna väljer att använda funktioner de gillar och välja bort de delar de inte gillar, så enkelt är det. Slutsats: Involvera kunden i större utsträckning. Bankerna kan inte hitta på vad kunderna vill ha eller vad som passar in i deras system, utgångpunkten är vad kunder kommer använda.

 

Dela