Önskelista eller inköpslista?
Julen är en av de högtider när vi spenderar mest pengar. Julklappar, mat, pynt och resor till släktingar är det som tunnar ur plånboken. Har du barn, blir julklappar ofta den stora kostnadsposten då önskelistan tenderar att förvandlas till inköpslista.
Att barn skriver önskelistor är en självklar del i firandet och som hör julen till. Men jag tycker att det är viktigt att inte förväxla önskelista med inköpslista. Ett sätt att göra önskelistan lite mer åtråvärd kan vara att sätta gränser, att barnen exempelvis för önska sig 5 eller 10 saker.
3 tips som minskar julstressen
1. Hur många julklappar ska man köpa?
Jag tycker inte det är antalet klappar som är det viktiga utan att vi håller den budget som är uppsatta för julklappsinköp. För du har väl satt en budget?! Är klimatet viktigt för dig tycker jag att du ska fokusera på färre klappar, men av bättre kvalitet, som håller längre så vi inte behöver springa och köpa nya direkt. Eller varför inte satsa på begagnat och köpa något som någon annan inte längre behöver? Win win!
2. Vem köper vad?
Jag upplever själv att det uppstår ett visst tumult när det ska bestämmas vem som köper vilken julklapp. Ett enkelt sätt är att skriva upp planerade julklappar på en lapp och sedan fördela ut dem bland föräldrar, mor- och farföräldrar. Du undviker eventuella dubbelköp eller att barnen får något som de inte önskat sig. Superbra!
3. Sätt en högsta-gräns
Vissa saker är lättare att säga till nej till än andra. När det kommer till att bestämma vad en julklapp får kosta till familj eller vänner är det inte helt okomplicerat. Forskning visar nämligen att vår hjärna är konstruerad för att prioritera gruppen före oss själva. Det är kan leda till att vi säger ja till en högre nivå än vad vi själva vill för att inte uppröra gruppen. Ett tips som löser det här är att anonymt lägga en lapp i ett kuvert där lägsta budet är det som gäller. Då behöver ingen känna att man fäller krokben för övriga.
Feliz navidad!
Lycka till!