Hur boxmodellen kan påverka och förändra nuvarande flyttskatt
Kan vi lösa bostadproblematiken genom en ny beskattningsmodell som skulle ersätta flyttskatten? Jag hjälper dig förstå den nya rapporten kring boxmodeller och vilka effekterna skulle bli för dig och samhället.
Idag finns vissa strukturella problem på bostandmarknaden där inlåsningseffekten är en sådan. Flyttskatten bidrar till att människor tenderar att bo kvar istället för att flytta till mer passande bostäder. Exempelvis kan äldre som inte är behov av tidigare nyttjad bostadyta flytta och låta en större familj flytta in och använda ytan effektivare. Till viss del leder också rådande amorteringskrav till viss inlåsning. För att komma till rätta med problematiken har expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) studerat om en så kallad ”boxmodell” skulle passa de svenska förhållandena.
Hur fungerar boxmodellen?
Boxmodellen innebär att tillgångar och skulder värderas till marknadsvärden och läggs ihop i en ”box”. På nettot av tillgångarna i boxen beräknas en schablonmässig avkastning, vilken sedan beskattas. Det sker därmed inte någon beskattning vid försäljning av exempelvis bostad eller aktier, skatten tas i stället ut löpande under innehavstiden.
Tillgångssidan
- Marknadsnoterade finansiella instrument till marknadsvärde
- 50 procent av nominellt sparande till nominellt belopp
- Privata kapitalförsäkringar till sitt värde beskattningsåret (gäller ej pensionsförsäkringar)
- Bostäder, taxerade byggnadsvärdet på småhusfastigheter, för bostadsrätter och ägarlägenheter dithörande andel av fastighetens taxeringsvärde
Skuldsidan
- På skuldsidan ingår 50 procent av privata skulder som inte tillhör annan förvärvskälla
Summan
På nettot av tillgångar och skulder beräknas en fast schabloninkomst på 4 procent, som beskattas med 30 procent. Ingen avdragsrätt föreligger för negativt nettovärde av boxen. Enkelt uttryckt utgår beskattning med 1,2 procent av nettotillgångarnas värde.
Vad innebär det här för dig?
Boxmodellen är ett förslag som inte är förverkligat än. Skulle förslaget någon gång gå igenom kan man räkna med följande effekter, enligt studien:
- Effekterna av en övergång till boxbeskattning är genomgående små vid dagens låga ränteläge, men större om de utvärderas vid en högre ränta
- En övergång till boxbeskattning ger högre skattebetalningar, och alltså minskad disponibel inkomst
- Barnfamiljer påverkas mer negativt än hushåll utan barn
- Hushåll som äger sina bostäder påverkas mer negativt än hyresgäster
- Unga och medelålders hushåll påverkas mer negativt än äldre
- De regionala skillnaderna är små
- Höginkomsttagare tenderar att påverkas mer negativt än låginkomsttagare
- En övergång till boxbeskattning kan väntas leda till måttligt sänkta bostadspriser. Detta kommer att framför allt drabba äldre hushåll
Jag tror att boxmodellen är ett alternativ som skulle kunna ge önskade effekter. Helt klart är att kartan ritas om hela tiden och vi måste vara flexibla för att anpassa oss till omvärldens förändringar. Jag tror tyvärr inte att detta är ett förslag som sittande regering vill ta tag i, då det är valår nästa år, stora reformer passar inte alla kan det få negativa effekter för sittande regering.