Håll koll på slantarna i jul med ett buffertsparande
Julen står utanför dörren och både budget och buffert är säkra julklappar till dig själv. Det är lätt att fokusera på den dagliga ekonomin och man glömmer lätt att höja blicken. Att ha en buffert när något oförutsägbart händer är en otrolig trygghet. Att göra en budget är ett steg i att kunna få pengar över för att säkra sin buffert. Jag visar hur du kommer igång på ett enkelt sätt.
Hur stor buffert ska man ha?
Ett buffertsparande, dvs ett sparande för oförutsedda utgifter som skapar en trygghet i din ekonomiska vardag, ska vara lättillgängligt. Eftersom du inte vill riskera att förlora pengarna så är det bra om de är tryggt placerade.
Jag tycker att det är bra att ha pengarna på ett sparkonto med ränta. Ett tips är att kolla in vilka alternativ som finns på jämförelsesajter och att vara noga med att välja ett med insättningsgaranti, vilket betyder att dina pengar är säkra om banken går i konkurs.
Ann Wibble (finansminister 1991-1993) tyckte att vi ska ha en buffert motsvarande en årslön. Jag tycker hon tog i en aning och att storleken är beroende på boende och familjekonstellation. Bor du en i hyreslägenhet behöver du mindre pengar avsatt jämfört med om du bor i en villa. Det är helt enkelt fler saker som kan gå sönder som du bekostar själv i en villa.
Här är några enkla riktlinjer:
- Singel eller liten familj, boende i lägenhet: Mellan 1-2 månadslöner i buffert
- Par eller större familj, boende i villa: 2-4 månadslöner i buffert
Få ett övertag med en budget
Många gånger tvingas vi göra en budget för att pengarna på kontot minskar i rask takt. Jag kan tycka att det är lite för sent: Gör en budget innan pengarna är slut. Det ger dig koll - och pengar över som du kan spara för att nå dina drömmar.
Hur gör man en budget?
När man säger Göra budget tänker många att det är svårt och krångligt, men glöm de tråkiga Excelarken, nu finns det superbra mallar att använda! Du behöver fortfarande ta fram siffror och fylla i, men du får också en del hjälp som är baserade på schablonuppgifter. Den bästa mallen tycker jag är ”Hallå konsument”, som Konsumentverket står bakom.
Lycka till!