dator. E-krona.

E-krona, fiktion eller verklighet?

Just nu undersöker Riksbanken om man ska komplettera kontanterna i samhället med så kallade e-kronor. Dagens e-valutor, exempelvis bitcoin, är osäkra eftersom de saknar regelverk som styr grundläggande funktioner.

Två av tre klarar sig utan kontanter

Riksbankens uppgift är bland annat att främja ett säkert och effektivt betalningsväsende. En roll som de behövt utvärdera eftersom betalningsmarkanden har förändrats. Kontanta betalningar har minskat från 40 till 15 procent på sex år. Två av tre konsumenter säger sig klara sig utan kontanter använder huvudsakligen kort för betalningar under 100 kronor. Det finns med andra ord anledning att titta på om e-valuta skulle vara aktuellt för svensk del.

Vad skulle e-kronor innebära?

En e-krona skulle ge allmänheten tillgång till digitalt komplement till kontanter som är garanterat av staten. Flera betaltjänstleverantörer skulle kunna ansluta sig till e-kronasystemet som kan beskrivas så här:

  • E-kronan är främst avsedd för mindre betalningar mellan konsumenter, företag och myndigheter.
  • Den utgör en direkt fordran på Riksbanken och är angiven i svenska kronor.
  • Allmänheten, finansiella institut och företag kan ha tillgång till den.
  • Den är tillgänglig i realtid dygnet runt hela året.
  • Den ger ingen ränta, men bör ha en inbyggd funktion som gör det möjligt att ge ränta i ett senare skede.
  • En registerbaserad e-krona kombineras med en värdebaserad lösning som möjliggör offline-betalningar på små belopp. Det ökar tillgängligheten för grupper som inte vill eller kan ha e-kronakonton.
  • Riksbanken erbjuder e-kronans grundläggande funktioner, men undersöker möjligheten att utnyttja befintlig digital infrastruktur och bjuder in externa aktörer att föreslå hur samspelet med slutanvändarna ska utformas.

Källa www.riksbank.se

En analys visar ett e-kronasystem inte skulle få några negativa konsekvenser för betalningsmarknaden, den finansiella stabiliteten eller för penningpolitiken, vilket förenklar en eventuell implementering. Om den blir verklighet få tiden utvisa, men jag tycker att det verkar som ett kliv i helt rätt riktning.

Dela