Händer tillsammans

Vi samarbetar för en hållbar finansbransch

För oss på ICA Banken är det en självklarhet att bidra till en hållbar samhällsutveckling. Som en del av ICA följer vi gemensamma hållbarhetsmål utifrån FN:s klimatmål och Parisavtalet. Nu tar vi nästa steg genom att underteckna FN:s principer för ansvarfull bankverksamhet.  

Hållbar utveckling brukar ofta delas in i tre områden: miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. Finansmarknadens inverkan på alla dessa områden är enorm. Här är några exempel på hur vi och andra banker kan påverka, lokalt och globalt: 

  • Ge fördelaktiga lånevillkor till företag som gör etiska och miljövänliga investeringar
  • Förenkla för kunder att spara hållbart
  • Motverka att bankens system används för penningtvätt och korruption
  • Samverka för att stoppa betalningar som misstänks gå till att exploatera barn sexuellt

För ICA Banken är det inom fondsparandet som vi kan bidra till den största positiva förändringen, genom att göra det enklare för våra kunder att spara hållbart. Alla fonder i vår fondlista är ljusgröna eller mörkgröna (artikel 8- eller artikel 9-fonder).

Att vi sätter extra fokus på hållbarhetsfrågorna kommer även att märkas för dig som kund framöver, Det kan både handla om nya tjänster och att det blir enklare att göra hållbara val i din ekonomi. 

Läs mer om hur ICA Banken tar ansvar. 


Om FN:s principer för ansvarsfull bankverksamhet 

UN - Principles for Responsible BankingFN:s Miljöprograms Finansinitiativ (UNEP FI) är ett globalt samarbete mellan FN:s Miljöprogram (UNEP) och finanssektorn. Organisationen har drygt 450 medlemmar från ledande banker, kapitalförvaltare och försäkringsbolag över hela världen. Genom medlemskapet åtar de sig att följa FN:s principer för ansvarsfull bankverksamhet. Det innebär bland annat att mäta sitt företags påverkan och sätta upp tydliga hållbarhetsmål för miljö och social utveckling.

Mer info hittar du på UNEP FI:s webbsida. 

 

Dela