Viktiga datum inför det nya året
Inför årsskiftet finns det en del viktiga datum att förhålla sig till gällande bland annat betalning- och överföringsdagar, fondflytt och orderdagar för att de ska vara gjorda innan årsskiftet.
Viktiga datum för betalningar och överföringar
- Externa överföringar måste vara registrerade senast kl 13.00 den 29 december för att nå mottagaren innan årsskiftet
- PG/BG-inbetalningar måste vara registrerade senast kl 9.30 den 29 december för att nå mottagaren innan årsskiftet
- Brevgiro måste vara ICA Banken tillhanda senast 18 december för att nå mottagaren innan årsskiftet
- Utlandsbetalningar måste vara registrerade senast kl 13.00 den 29 december för att lämna ICA Banken innan årsskiftet. När mottagaren har pengarna på sitt konto beror på vald prioritet
- För autogiro görs sista dragningen 29 december
Viktiga datum för fonder
- Från den 4 december till 8 januari utförs inga fondflyttsuppdrag. Fondflyttsuppdrag som kommer in under denna period påbörjas tidigast 9 januari.
- Sista affärsdag för att köp-säljorder ska redovisas på årsbesked för år 2023 är 29 december
- Vid fondbyte är sista dagen för att ordern ska redovisas på årsbesked för år 2023 är 15 december (Avvikelser förekommer pga att vissa fondorder tar en extra dag att slutföra)
- För ISK-konto är sista dag för flytt av likvider till annat institut innan årsskiftet den 15 december
Frågor och svar om fonder inför årsskiftet
Vad menas med skattepliktig vinst/avdragsgill förlust?
Det är en sammanställning av vinster eller förluster som ICA Banken rapporterar till skatteverket.
Vad menas med ingående/utgående marknadsvärde?
Det är värdet på depåkontot för redovisat år (årets början respektive slut).
Vad menas med schablonintäkt på depåkonto?
Schablonintäkten beräknas till 0,4 % av värdet på fondandelarna vid årets ingång. Schablonintäkten beskattas med 30 %. För dig som kund innebär detta att den faktiska skatten blir 0,12 % (0,4 x 30 %) av värdet på fondandelarna vid ingången av år 2023. ICA Banken lämnar kontrolluppgift på schablonintäkten till Skatteverket och intäkten kommer att finnas förifylld i din inkomstdeklaration.
Hur beräknas skatten på investeringssparkonto (ISK)?
Skatten på ISK beräknas fram genom att addera ingående värdet vid årets fyra kvartal och sedan adderas även alla insättningar som gjorts under året. Summan du får fram ska sedan delas på fyra. Det är för att få fram ett genomsnittligt värde för ditt ISK under året. Det genomsnittliga värdet kallas för kapitalberäkningsunderlag.
Kapitalberäkningsunderlaget multipliceras sedan med statslåneräntan per den 30 november året före beskattningsåret + 1 procentenheter. Det finns dock en lägre gräns på 1,25 % som man behöver ta hänsyn till. Om statslåneräntan plus de 1 procentenheterna blir lägre än 1,25 tillsammans kommer schablonintäkten automatiskt att höjas till just 1,25 %.
Med andra ord så använder du 2022 års statslåneränta om du ska deklarera för år 2023, och själva deklarationen skickas in våren 2024. Produkten av kapitalberäkningsunderlaget och statslåneräntan + 1 procentenheter kallas för schablonintäkt. Schablonintäkten kommer förtryckt i kundens deklaration och kommer automatiskt att beskattas med 30 %.