Låna till bröllop eller spara till bröllop?
Låna till bröllop eller spara till bröllop?
Ett bröllop med efterföljande bröllopsfest är kanske den dyraste festen som ni kommer att ordna. Givetvis finns det allt ifrån enklare bröllop som inte kostar skjortan till mer grandiosa bröllop som kan gå på hundratusentals kronor.
Finansiera bröllop – var börjar man?
Det gäller att ha god framförhållning när man bestämmer sig för att anordna ett bröllop. Efter att man förlovat sig brukar det gå 1–2 år innan den stora dagen äger rum. Det absolut bästa är om man tidigt i planeringen börjar spara pengar till bröllopet, även om ni inte har alla kostnader för bröllopet klara.
Bra att tänka när man planerar finansieringen
- Sommarbröllop är oftast dyrare, jämfört med andra årstider.
- Det är oftast billigare att ordna ett bröllop i en mindre stad eller på landet, jämfört mot storstäderna. Tänk på att om ni har bröllopet någon annanstans än där ni och kanske de flesta gästerna bor, måste gästerna resa och ha ett boende. Ska ni eller gästerna stå för den kostnaden?
- Allt till bröllopet måste inte köpas, utnyttja era kontakter och se om ni kan låna något? Kolla även om det finns vänner som kan ställa upp och hjälpa till med något till bröllopsfesten.
Spara till Bröllop
Sätt igång och börja månadsspara redan idag och försök att spara alla extrainkomster ni får, för att ni i största möjliga mån ska slippa låna pengar till bröllopet.
Bröllopsbudget
Hur mycket ett bröllop kostar varierar, men det finns många bröllopssajter som har bra exempel på vad olika storlekar på bröllop kostar.
En budget för bröllop är viktig att göra för att minimera risken för oväntade kostnader som kan äventyra ert drömbröllop. Storleken på budgeten kan ni sätta när ni bestämt er för om det ska vara ett mindre bröllop för de allra närmaste eller om ni vill slå på stora trumman och ställa till med en jättefest med många gäster.
Låna till bröllop – är det en bra idé?
Alla har inte möjlighet att spara ihop till hela bröllopet. Och om ni måste låna pengar för att få ihop bröllopsbudgeten, undersök först möjligheten att utöka bolånet om ni har ett sådant.
Bra att tänka på är att amortering och amorteringskrav kan påverkas av att ni höjer bolånet. Kontakta banken där ni har bolånet och ta reda på vad detta skulle innebära för er ekonomi.
Om ni inte har något bolån eller inte väljer att utöka befintligt bolån, finns det en möjlighet att ta ett privatlån, tänk dock på att inte välja för lång återbetalningstid på lånet.
Det lån ni tar får inte kännas ansträngande för ekonomin och ni ska bara ta ett lån om ni känner att ni kommer kunna betala av det utan några problem. Ni vill ju inte att er oförglömliga dag ska ger er en ekonomisk oro efter bröllopet.
Glöm inte det juridiska
Om du ska gifta dig eller bli sambo med någon är det viktigt att ta en funderare kring om ni behöver upprätta några juridiska avtal. Det kan handla om t.ex. samboavtal, äktenskapsförord eller testamente. Detta och mycket mer kan du få hjälp med av vår samarbetspartner Lexly.