Svenska kronan, femkrona.

Så påverkas du av den svaga svenska kronan

Den svenska kronan har under en längre tid tappat i värde mot andra valutor. Jag får många frågor om vad det beror på och hur det påverkar vår privatekonomi som jag nu tänkte reda ut - Häng med!

Varför är kronan svag?

En anledning är den penningpolitik som Riksbanken driver. Som ni säkert känner till har vi haft minusränta i Sverige under en väldigt lång tid. Den effekt Riksbanken vill se är ökad konsumtion. Det ska ske genom att det blir billigt att låna pengar och samtidigt är incitament att spara svaga. Den här typen av åtstramad penningpolitik innebär också att utländska investerare håller sig borta, vilket i sin tur får till följd att efterfrågan på kronan blir mindre.

Oro på finansmarknaden påverkar också kronkursen. I oroliga tider tenderar vi att flytta våra pengar till andra större valutor, vilket bilden nedan visar.

{}

Vad betyder det här för mig?

En svag krona är bra om du äger fonder som är exponerade mot exempelvis dollar eller euro. När du växlar tillbaka till svenska kronor så får du mer kronor för samma peng än om vi hade haft en stark krona.

På minussidan med en svag krona hamnar att det blir dyrt att åka utomlands. Själva resan blir inte nödvändigtvis dyrare, den betalar du oftast i svenska kronor, men när kronan är svag är det dyrt att växla till sig andra valutor. Pengar du växlar och om du använder kortet på plats blir dyrare.

Vad händer framåt?

Det är osäkert vad som kommer hända med kronan framöver. Vi har haft lägre tillväxt (mätt i BNP) och lägre inflation (mätt i KPI) senaste tiden vilket talar för att Riksbanken kommer fortsätta hålla räntan nere. Sverige är beroende av andra marknader och deras utveckling, framförallt USA och EU. Jag tror inte vi kommer se någon förstärkning av kronan närmsta tiden.

Dela