familj

Så funkar RUT-avdraget

Så funkar RUT-avdraget

RUT-avdraget är något som de flesta över 18 år kan nyttja om du köper en hushållsnära tjänst. Det betyder att du kan dra av 50 procent av arbetskostnaden upp till 25 000 kr om året för flera vanliga tjänster.

RUT-avdraget har nu funnits i Sverige i över 10 år och infördes för att minska problemet med att betala svart för hushållsnära tjänster. Enligt Skatteverket har problemet att betala för dessa tjänster svart också minskat sedan införandet av RUT-avdraget. Andelen verksamma företag inom denna sektor har också ökat sedan införandet, vilket är postivt eftersom det satt fler personer i jobb.

Om du funderar på vad du kan göra RUT-avdrag för, så kan du här se vilka tjänster som omfattas just nu:

Hushållsnära tjänster som omfattas av RUT-avdrag

  • Städ- och rengöringstjänster
  • Trädgårdstjänster
  • Flyttjänster
  • Data- och IT-tjänster
  • Barnpassning
  • Personlig hjälp och omsorg
  • Reparation av vitvaror
  • Kläd- och textilvård

För att kunna nyttja RUT-avdraget för ovanstående tjänster som Skatteverket listat, ska de ha utförts i eller i anslutning till din bostad.

Bra att tänka på gällande RUT-avdrag

För att kunna nyttja RUT-avdraget, behöver du ha fyllt 18 år, vara bosatt i Sverige eller ha minst 90 procent av din beskattningsbara inkomst i Sverige.

Tjänsten du betalar för får inte utföras av en annan familjemedlem eller nära släkting och företaget du anlitar ska ha en F-skattesedel. Om du inte anlitar ett företag, utan anlitar en person så behöver denne ha en A-skattesedel.

Det är alltid företaget eller personen som utför tjänsten som gör avdraget på arbetskostnaden på din faktura, detta är inget du själv behöver ansöka om. Du enda du behöver ha koll på hur mycket RUT-avdrag du har rätt till och kan uttnyttja under året.

Hur mycket får jag göra RUT-avdrag för

Du får göra avdrag för 50 procent av arbetskostnaden och är du mellan 18 och 64 år får du göra avdrag med upp till 25 000 kr per år. Från och med det år du fyller 65 år kan du göra RUT-avdrag på upp till 50 000 kr per år.

Bra att veta är också att du kan aldrig få skattereduktion för RUT-arbete med större belopp än vad du ska betala i slutlig skatt.

Mer om ämnet

Skatteverkets sida om ROT och RUT-arbete