Brexit

Brexit - ekonomiska konsekvenser

Att Storbritannien ska lämna EU är bestämt, den 31 januari lämnar man EU formellt. Efter det väntas en 11 månader lång övergångsperiod. Just nu förhandlar man om perioden efter nyår 2020, den så kallade ”hårda delen”.

Vad tycker omvärlden om utträdet?

Ekonomier reagerar starkt på olika typer av osäkerhet. Krig, naturkatastrofer, politisk osäkerhet med mer får bland annat börser att backa och företag blir mer återhållsamma med investeringar. Brexit har och kommer absolut skaka om ordentligt. Storbritannien är en viktig spelare i europaområdet, det är en stor ekonomi som bidragit med dragkraft för andra EU-länder. Det handlar om allt från viktiga import/export relationer till att landet varit ett viktigt finansiellt centrum.

Handelsavtal bryts

Risken vid Storbritanniens utträde är att vi kommer det viktiga handelsavtalen inte är på plats och vi kommer få handla i enlighet med WTOs riktlinjer. Det här innebär en kraftig försämring för svenska företag. Idag går 7 procent av Sveriges export till Storbritannien, vilket motsvarar ungefär 85 miljarder varje år.

Spåren i din privatekonomi

Brexit kommer innebära viss påverkan om du själv eller företag du handlar med köper varor från Storbritannien. Även resor till och från landet kommer påverkas.

  • Moms och tull kan komma att tillkomma på varor med ursprung i Storbritannien
  • Det kommer bli svårare att söka jobb i Storbritannien
  • Du omfattas inte av samma konsumentlagar som inom EU
  • Priset för telefonsamtal och surf kan komma att öka
Dela