hund som tittar ut genom fönstret på en sommarbil

Känn vinden i håret i sommar i en sommarbil

Många har väl någon gång drömt om att skaffa en sommarbil och känna friheten att kunna åka vart man vill. Här kommer lite tips för dig som vill köpa en sommarbil att susa fram i genom sommarsverige.

Sommarbilen - en dröm eller plåga

När man tänker sommarbil, kan det vara en bil som du bara ska ha över sommaren. Det kan också vara den där drömmen om en cabriolet eller veteranbilsklassikern du bara kommer köra sommartid och vårda ömt om vintern hemma i garaget.

För många är dock sommarbilen något man bestämmer sig för snabbt, bara för att man vill ha något att köra med över sommaren. Är man inte noga vid valet av bil, kan det bli en dyr historia om man har otur. Den som planerar och letar, kan hitta riktigt bra fynd som kanske blir en längre bekantskap än bara över sommaren.

Bestäm dig för en budget

Vad din sommarbil ska få kosta är helt upp dig och din ekonomi, men som med så mycket annat gäller att ju mer pengar du kan lägga, desto bättre kvalitet och bil får du.

Det är alltid bra om du sparat ihop pengar till en kontantinsats, när du ska ansöka om ett billån för att köpa bil. Detta eftersom framför allt nyare bilar tappar rätt mycket i värde varje år.

Val av bil är en smaksak

Vi kan inte rekommendera vilken bil du ska köpa, men tänk på att äldre ovanligare bilmärken och bilmodeller kan vara svårare att hitta reservdelar till och om du inte kan reparera bilen själv, kan det bli dyrt.

Bra att tänka på vid köp av sommarbil:

  • Gör en översyn över bilens utvändiga skick. Försök även kolla under bilen så att det inte hänger ned lösa delar eller att du ser några tveksamma lagningar av tex avgassystemet. Kontrollera också däckens mönsterdjup. Minsta tillåtna mönsterdjup är 3 mm.
  • Kolla bilens servicebok.
  • Starta bilen och låt bilen stå på tomgång. Det ska vara en jämn tomgång och en normal tomgång brukar ligga på strax under 1 000 varv/min. Öppna motorhuven och lyssna så att så du inte hör några missljud. Kolla också att det inte läckt några vätskor eller olja någonstans, samt spana in så att det inte kommer ut missfärgade avgaser. Blårök brukar innebära att motorn konsumerar för mycket olja. Om det istället är en tjock vit rök så kan det innebära att det läcker in vatten i motorn. Mängden rök från avgasröret påverkas givetvis av om det är vinter eller sommar. På vintern ryker det mer och det är fullt naturligt.
  • Kontrollera att alla lampor funkar.
  • Om du köper en cabriolet. Kolla att cabben är hel och att det inte läckt in vatten i kupén någonstans.
  • När du testkör bilen ska kopplingen inte kännas svampig och det ska inte vara en slirande känsla eller missljud vid byte av växel. Bromspedalen ska också vara fast och stum när du trycker på den.
  • Kolla att inga lampor på instrumentpanelen indikerar att något är fel.

Gillar du bilen och allt känns bra, kanske det är bilen för dig? Glöm inte att köpa en bilförsäkring innan du kör hem din nya bil.

TutTut... Kör nu försiktigt med din nya sommarbil!


Låneexempel vid ett lån på 100 000 kr hos ICA Banken:

Rörlig ränta: 6,84 – 15,95 %
Rörlig effektiv ränta: 7,06 – 17,17 %

ICA Banken har en individuell räntesättning och en sedvanlig kreditprövning görs alltid. För ett lån på 100 000 kr upplagt på 5 år med exempelräntan 8,80 procent (effektiv ränta: 9,16 procent), blir det totala beloppet att betala 140 737 kronor. Lånet återbetalas under 60 månader. Första månaden aviseras bara ränta och ingen amortering. Månadskostnaden är därefter 1 466 kronor/månad om räntan inte ändras. Exempelränta per 2024-03-05.

Dela