Kvinna tittar på en mobil och en dator

Räntemarknaden – vi blir känsligare för svängningar

Den här veckan kan du läsa om bostadspriserna som fortsätter att stiga, men att nu även den ekonomiska återhämtningen börjar gå uppåt. Det här är några utvalda ekonomiska händelser som hänt i veckan. Läs mer om hur detta påverkar din privatekonomi.

Arbetslösheten kvar på samma nivå

Arbetslösheten ligger kvar på 8,5%, vilket är samma nivå som förra veckan, men däremot har färre varslats om uppsägning. Bland ungdomar i åldern 18–24 år är arbetslösheten nu 11 procent.

Magnus kommenterar:
- Den långsiktiga trenden visar på sjunkande arbetslöshet, även om återhämtningen går långsamt. Ser vi till statistiken drabbades områdena utbildning, vård/omsorg och transport hårdast av varsel under mars.

Ekonomisk återhämtning – Norden i topp

BNP-tappet var lägre i Norden än övriga EU i fjol. Även tillväxtprognoserna har skruvats upp, bland annat höjde Bloomberg nyligen sin prognos till 3,5 procent.

Magnus kommenterar:
- Ekonomier runt om i världen börjar långsamt att stärkas. Det är framför allt industrin som agerar draglok. Sverige är en öppen ekonomi med stor import och export som är beroende av andra länders utveckling.

Bostadspriser fortsätter uppåt

Senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik visar att bostadspriserna fortsätter att stiga. Bostadsrätterna har gått upp med 8 procent på årsbasis och villor med 17 procent. Trycket på bostadsrätter är stort och antalet försäljningar ökade med 30 procent i mars.

Magnus kommenterar:
- Utvecklingen på bostadspriser slår nya rekord. I praktiken innebär det att svenskarnas tillgångar har ökat i värde, vilket är positivt för de som redan äger sin bostad. Men det innebär också att lånesummorna blir stor för de som köper. Ökade lån ställer högre krav på inkomster och vi blir allt känsligare för svängningar på räntemarknaden och prisdippar.

Dela