Hyreshöjning 2020 och världens skuldberg växer
Nedan får du en kort summering av några utvalda ekonomiska händelser i veckan och hur dessa påverkar din privatekonomi. På det sättet kan du snabbt få en bild av omvärldsläget och känna dig tryggare i hur du ska hantera din privatekonomi.
Allt svårare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden
En rapport från HSB visar att möjligheten för unga vuxna att köpa sin egen bostad har försämrats kraftigt de senaste tre åren. Ett räkneexempel visar att det är omöjligt för en hemmaboende 23-åring att klara bankernas ”kvar att leva på”-kalkyler i 12 av 20 större kommuner. Undersökningen visar också att 23-åringen är tvungen att ta lån utan säkerhet (blancolån) på över 100 000 kronor i 16 av 20 kommuner för att komma upp i kontantinsatsen på 15 procent. År 2005 behövde hen bara göra det i en kommun.
Magnus kommenterar: Unga har stora utmaningar att komma in på bostadsmarknaden och läget ser inte ut att ljusna närmsta tiden. De senaste regleringarna har kommit till för att minska överskuldsättning hos hushållen vilket i grunden är väldigt sunt. Samtidigt slår dessa regleringar hårdare mot vissa grupper, till exempel för dig som vill in på bostadsmarknaden. Jag tror att viljan finns – både hos marknaden och beslutsfattarna – att lösa de här utmaningarna, men vi kan nog räkna med att det tar lite tid.
Världens skuldberg växer
Om man slår ut hela världens skulder på jordens befolkning får vi en skuld på 311 000 kronor per person. Då har man räknat in alla statliga, privat- och företagslån. Skulderna i världen har vuxit mycket efter finanskrisen, vilket beror på att många länder stimulerat ekonomin med bland annat låga räntor.
Magnus kommenterar: Bilden över världens totala skuldsättning behöver nyanseras. Tittar vi på respektive land så skiljer sig skuldsättningen otroligt mycket. USA ligger i topp med en statsskuld på 22 000 miljarder, vilket motsvarar över 100 procent av deras BNP. I Sverige pratar vi om överskottsmål och har sänkt statsskulden rejält de senaste åren. Tittar vi på privatpersoner har svenskarna däremot förhållandevis stora skulder, i internationell jämförelse. Det beror delvis på att räntorna sjunkit under lång tid, samtidigt som bostadspriserna har skjutit i höjden. Jag tycker att du ska tänka över hur dina kostnader för lånen skulle påverkas av en räntehöjning. Försök att hålla nere lånen och amortera istället mera nu, medan räntan är så pass låg som den är.
Hyran kan stiga med 3,5 procent
Fastighetsägarnas branschorganisation vill höja hyrorna med 3,5 procent nästa år. De motiverar den önskade höjningen med att hyran är hyresvärdarnas enda inkomst och att den måste höjas lika mycket som andra inkomster i samhället. 2019 höjdes hyrorna med 1,9 procent i snitt.
Magnus kommenterar: Det är rimligt att hyrorna ökar i takt med att övriga priser i samhället stiger. Ändå tycker jag personligen att 3,5 procent är högt, med tanke på inflationen den senaste tiden har legat på cirka 2 procent. Räkna med en hyreshöjning, men jag har svårt att tro 3,5 procent blir verklighet.