en sedelbunt med dollar.

Män tjänar mer än kvinnor och USA bnp-tillväxt

Män tjänar mer än kvinnor och USA bnp-tillväxt

Den här veckan kan du läsa om att USAs ekonomisk återhämtning tappar fart och att inkomstklyftorna mellan män och kvinnor är fortsatt stora. Det här är några utvalda ekonomiska händelser som hänt i veckan. Läs mer om hur detta påverkar din privatekonomi. 

3,2 miljoner mer för män i livsinkomst

En delrapport från Kommissionen för jämställda inkomster visar att män tjänar i genomsnitt 3,2 miljoner mer än kvinnor under sin livstid. Förslag ska tas fram på hur man kan jämna ut skillnaderna. Det kan handla om att jämna ut löner, skapa mer jämställda arbetsplatser och omfördela offentligt stöd.

Magnus kommenterar:

Jag ser fram emot att läsa förslagen som kommer i utredningen och hoppas på snabba åtgärder som kommer ge kvinnor samma förutsättningar som män. Vi vet historiskt att utvecklingen går alldeles för långsamt och ur ett privatekonomiskt perspektiv får det här stora konsekvenser.

Rikas förmögenheter har ökat med 10 000 miljarder

Under corona-pandemin har dollarmiljardärerna i USA ökat sin förmögenhet med nästan 10 000 miljarder. Dollarmiljardärerna är 660 stycken till antal och har en samlad förmögenhet på 40 000 miljarder. Under samma tidsperiod har många andra fått det ekonomiskt tufft i spåren av pandemin.

Magnus kommenterar:

Att livet är orättvist vet vi sedan tidigare. De som har kapital ligger ofta ett steg före när det kommer till att få pengarna att växa ännu mer. En sak som är positiv är att många rika väljer att donera pengar. Exempelvis donerade paret Gates omkring 500 miljoner dollar under 2020 för att bekämpa covid-19 och för distribution av vaccin.

Rekordsvaga siffror från USA

Återhämtningen i den amerikanska ekonomin väntas tappa fart. Ekonomer räknar med en BNP-tillväxt på 4 procent för fjärde kvartalet, men ett tapp på 3,6 på helåret. Den amerikanska ekonomin krympte troligtvis under förra året i den snabbaste takten sedan början av andra världskriget.

Magnus kommenterar:

Återhämtningen på andra sidan Atlanten går trögt och visar sig bland annat genom fortsatt hög arbetslöshet, utmaningar med vinster i bolag och trög löneutveckling. USA är det land som drabbats hårdast av pandemin och hittar långsamt tillbaka. Jag tror vi kan räkna med en seg återhämtning som kommer ta fart under 2021 men som håller på längre än så.