Tufft för e-handlarna när fler väljer att gå till butikerna igen

Tufft för e-handlarna

E-handlare pressas när samhället öppnar upp, och i Japan ska alla under 18 år få 100 000 yen i covidbidrag – några av ämnena i veckans ekonominytt med ICA Bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.

E-handlare pressas

Pandemin gjorde att fler beställde varor på nätet och e-handlarna växte så det knakade. Nu när samhället öppnar upp igen väljer allt fler att besöka butiker igen, vilket påverkar bland annat Zalando, Nelly, Footway och Boozt. Börskurserna har speglat utvecklingen och bolagen backar på börsen. Ovan nämnda har tappat 17–23 procent av börsvärdet de senaste tre månaderna.

Magnus kommenterar:
- Att investeringar på börsen är förenat med risker vet de flesta och det här är ett bra exempel på hur marknaden fungerar. Börskurser påverkas av framtida vinster. När försäljningen rasar minskar sannolikheten för att vinsterna hålls uppe och då rasar aktien. Det här illustrerar varför det är så viktigt att förstå vad du investerar i, eftersom du då också lättare förstår hur bolaget påverkas av marknaden.

100 000 yen till alla under 18 år  

Japan planerar att ge alla under 18 år 100 000 yen i covidbidrag. Summan motsvarar ungefär 7 600 kr. Syftet med bidraget är att minska de ekonomiska effekterna av pandemin. Tanken är att hälften av pengarna ges i kontanter och den andra hälften i kuponger.

Magnus kommenterar:
- Flera länder har pratat om olika typer av bidrag för att minska den negativa ekonomiska effekten som pandemin orsakar. Ett vanligt motargument är att man inte kan vara säker på att människor konsumerar för pengarna utan snarare vill spara dem i madrassen. Det är här kupongerna kommer in: För att kunna ta del av pengen behöver du handla för dem och på så sätt kommer pengarna till de behövande handlarna.  

Hyran höjs mest för låginkomsttagare

Forskningsinstitutet Rise redovisar nya siffror som visar att privata fastighetsbolag höjer hyran som mest där personer med lägst medelinkomst bor. ”Vi ser tydliga skillnader här med en utveckling i de specifika fastighetsbestånden där de som har det sämst får det sämre”, säger Mikael Mangold på forskningsinstitutet Rise, till Uppdrag Granskning.

Magnus kommenterar:
- En utmaning med de privata fastighetsbolagen är just det som nu presenteras av Rise, där prissättningen ibland blir skev. Det är många faktorer som ligger bakom en hyreshöjning där löpande och framtida renoveringar samt historiska prishöjningar är några. I privata fastighetsbolag prioriteras många gånger vinster först vilket kan slå fel mot kunderna.

Dela