Kvinna som kollar börsen

Diskussion kring sänkt ränteavdrag och svenskarna blir allt rikare

Den här veckan kan du läsa om lägenheter som hyrs ut som hotell, fondsparande som nått nya nivåer och gör svenskarna rikare och förslag på räntesänkning. Det här är några utvalda ekonomiska händelser som hänt i veckan. Läs mer om hur detta påverkar din privatekonomi.

Flera står bakom sänkt ränteavdrag

Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen vill se en sänkning av ränteavdraget med ett par procentenheter redan i höstbudgeten. Nu öppnar flera partier för möjligheten att se över ränteavdraget. Moderaterna står på motsatt sida och säger blankt nej till den föreslagna sänkningen av ränteavdraget.

Magnus kommenterar:
- Ett sänkt ränteavdrag har varit på tapeten länge, men det är inte förrän nu det känns som diskussionen är på allvar. En anledning till att sänka ränteavdraget skulle vara att dämpa trycket på bostadsmarknaden. Om ränteavdraget sänks kommer de totala boendekostnaderna att öka, vilket antagligen skulle göra att fler tänker till en extra gång innan man köper ett dyrare boende.

Lägenheter hyrs ut som hotell

Sveriges radio rapporterar att minst 1 135 lägenheter bara i Stockholm hyrs ut på återkommande basis. Kartläggningen som Hyresgästföreningen gjort visar på utmaningarna detta innebär. ”Det är många billiga lägenheter som hyrs ut på det här sättet och de hade kunnat gå till människor som behöver en permanent bostad”, säger Julia Synnelius, utredare på Hyresgästföreningen, till radion.

Magnus kommenterar:
- De skenande bostadspriserna har riktat strålkastarljuset mot den här typen av frågor. Jag tror att utmaningarna på bostadsmarknaden är en långt mer komplex fråga än att lägenheter hyrs ut i andra hand. Frågan blir extra känslig ju större klyftorna på bostadsmarknaden blir och diskussionen om prissättningen på hyresmarknadens vittnar verkligen om utmaningarna som finns.

Svenskarna har blivit rikare

SCB, Statistiska centralbyrån, kvartalsvisa Finansräkenskaper visar att hushållens finansiella sparande var rekordhögt första kvartalet. Svenskarna nettoköpte direktägda fonder för 34 miljarder kronor. Den totala finansiella förmögenheten uppgick i slutet av kvartalet till rekordhöga 13 447 miljarder kronor.

Magnus kommenterar:
- Att svenskarnas finansiella förmögenhet ökat handlar till stora delar om att börsens utveckling varit stark under första kvartalet. Ett ökat sparande har vi sett sedan pandemin bröt ut och sparandet i fonder har nått rekordnivåer. Att spara i fonder kräver mer medvetenhet om de risker som sparandeformen innebär - framför allt nu när börsen rör sig mycket upp och ner.

Dela