Besöksnäringen tappar kraftigt, svemestrandet täcker inte tapp
Besöksnäringen tappar kraftigt, svemestrandet täcker inte tapp
Vecka 42 - Den här veckan kan du läsa om att svenskarna ökar sitt fondinnehav, att besöksnäringen backar kraftigt och att arbetslösheten har stabiliserat sig. Det här är några utvalda ekonomiska händelser som hänt i veckan. Läs mer om hur detta påverkar din privatekonomi.
Besöksnäringen backar kraftigt
Under juni till augusti tappade besöksnäringen nära 33 miljarder kronor i omsättning, jämfört med samma period förra året.
– Tappet för de utländska turisterna är mycket större än vad ”svemestrandet” (svenskarnas semestrande i Sverige) täckte upp för, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.
Om inte regeringen förlänger permitteringsstödet, omställningsstödet och senarelägger tidpunkten för återbetalning av skatter spår Visita stora uppsägningar vid årsskiftet och i början av nästa år.
Magnus kommenterar:
Konsumtionen har minskat under sommarperioden, det fanns nog generellt större förväntan att hemestern skulle bidra mer. Slaget är hårt mot besöksnäringen och jag tror branschen kommer få det fortsatt tufft närmsta tiden.
Svenskarna fyller på i fonder
Svenskarna har fyllt på fondkontot med cirka 10 miljarder kronor under september. Ser man till hela 2020 har det varit ett nettoutflöde på 7,8 miljarder kronor. De kategorier som sålts mest under 2020 är blandfonder och hedgefonder. Det vi har fyllt på med är aktiefonder och korta räntefonder. Under september har vi framförallt köp aktiefonder.
Magnus kommenterar:
Det är lätt att sälja när det blir skakigt på marknaden. Utmaningen är att det nästan är omöjligt att pricka toppar och dalar, vilket gör att man ofta säljer lite för sent och köper lite för sent. Är ditt sparande långsiktigt brukar det vara bäst att sitta stilla i båten och rida ut stormen. Den svenska börsen har återhämtat sig bra och stod du emot att sälja har faktiskt ditt innehav ökat med cirka 7 procent.
Arbetslösheten kvar på samma nivå
Arbetslösheten sjönk något under september; från 9,1 till 9,0 procent. Ungdomsarbetslösheten minskade från 27,4 till 27,1 procent. Marknadens estimat var att arbetslösheten skulle komma in på 9,2 procent under perioden.
Magnus kommenterar:
Just arbetslösheten är en viktig faktor för svensk ekonomi. Ökar arbetslösheten brukar vi konsumera mindre, vilket leder till sämre efterfrågan och därmed lägre produktivitet – som i sin tur kan leda till ännu fler uppsägningar. Det här en negativ spiral som regeringen önskar motverka i så stor utsträckning som möjligt. Det finns andra sätt att hålla upp konsumtionen, till exempel med hjälp av låg ränta. Det är dock lite konstgjord andning så länge arbetslösheten är låg.