Husnycklar.

Resebolag i konkurs och inget stöd till unga som ska in på bostadsmarknaden

Nedan får du en kort summering av några utvalda ekonomiska händelser i veckan och hur dessa påverkar din privatekonomi. På det sättet kan du snabbt få en bild av omvärldsläget och känna dig tryggare i hur du ska hantera din privatekonomi.

Inget stöd till unga som ska in på bostadsmarknaden

Jämfört med andra länder sticker Sverige ut genom att inte erbjuda unga någon form av hjälp in på bostadsmarknaden. Teknikkonsultföretaget WSP har genomlyst marknaden och konstaterar att många länder har ”kapitalunderlättande åtgärder”. Det kan exempelvis handla om direkta bidrag, förmånligt bosparande (som i Norge) eller förmånligare lånevillkor.

Magnus kommenterar: Det är en utmaning för unga att komma in på bostadsmarknaden. Så länge räntan är så pass låg pressas priserna upp och tillsammans med regleringar i form av amorteringskrav och skuldkvotstak blir det ännu svårare. I grunden är det viktigaste att ha en rimlig skuld i förhållande till inkomsten, så att man inte blir sårbar vid räntejusteringar eller oväntade livshändelser, men det är också viktigt att komma in på bostadsmarknaden. Jag hoppas att vi snart får se krafttag från politikerna, men också innovativa lösningar från banker och institutioner.

Resebolag i konkurs – så här påverkas du

Om du har bokat resor via Ving kan du påverkas av att bolaget Thomas Cook har gått i konkurs, eftersom de har stått för Vings flygresor till och från Norden. Som konsument behöver man trots det inte vara särskilt orolig. Ving gick själva ut med detta:

”Om vi ställer in resor och inte kan arrangera alternativa lösningar betalas hela resans pris tillbaka enligt paketreselagen.”

Dessutom omfattas alla paketresor som bokas med Ving av resegarantilagen, som hjälper dig som resenär.

Magnus kommenterar: Att resa innebär alltid en viss risk. För några år sedan ställde till exempel ett vulkanutbrott till med stora störningar i flygtrafiken. Det är viktigt att du som konsument vet vilket skydd du har när du bokar en resa. Det behöver inte betyda att du måste läsa massor av avtalstext. Många gånger räcker det att titta på

Hallå konsument

Konsumenternas

Svenska kronan förväntas bli ännu svagare

SEB släppte nyligen en rapport som visade att kronan kommer försvagas mot euron, dollarn och pundet under det kommande halvåret. Det här innebär att det är fortsatt dyrt att resa till länder med dessa valutor. Å andra sidan leder det här till ökad export för svenska företag, vilket är positivt för Sveriges ekonomi och arbetsmarknad.

Magnus kommenterar: Vi är alla beroende av valutors upp- och nedgång. Idag handlar vi allt mer på nätet och framförallt från utlandet. Så när du shoppar på nätet är det viktigt att tänka på att kronan är svag just nu och att varorna blir dyrare.

Dela