jordglob. Inflation.

Stigande inflation och eftertraktade flipperspel

Stigande inflation och eftertraktade flipperspel

Nedan får du en kort summering av några utvalda ekonomiska händelser i veckan och hur dessa påverkar din privatekonomi. På det sättet kan du snabbt få en bild av omvärldsläget och känna dig tryggare i hur du ska hantera din privatekonomi.

Ökande inflation ger starkare krona

Inflationssiffrorna (KPIF) steg från 1,5 procent i oktober till 1,7 procent i november. Riksbankens egen prognos var just 1,7 procent medan analytikerna trodde på 1,6 procent. Detta stärkte kronan både mot dollarn och euron. Sedan bottennoteringen i mitten av oktober har kronan stärkts i lugn takt.

Magnus kommenterar: Vi har ett inflationsmål i Sverige på 2% och de senaste inflationssiffrorna var starka och nära det målet. Riksbanken har tidigare flaggat för en höjning av reporäntan nu i december, och med den stigande inflationen är en höjning trolig - något som marknaden också verkar förvänta sig. Om det blir så finns det många faktorer som talar för att räntan efter det lämnas orörd.

Äger du ett flipperspel kan du sitta på en guldgruva

I ett pressmeddelande meddelar pantbanken Sefina att flipperspel från 90-talet är riktigt värdefulla numera. De mest eftertraktade spelen säljs för så mycket som 200 000 kr. Även handväskor från kända modehus är attraktiva, tillsammans med Star Wars-prylar från 70- och 80-talet.

Magnus kommenterar: Ofta sitter vi på prylar till ett stort värde som vi inte använder. Även om du inte har just ett flipperspel på vinden har du kanske en cykel, ett par skidor eller en TV som inte används. Sälj dem, så får du mer på kontot samtidigt som du bidrar till hållbarhetstrenden och sparar på miljön.

Om räntan justeras, höjs bolåneräntan

Nästa vecka meddelas vad som ska hända med repo-räntan, alltså Riksbankens styrränta. Just nu ser det ut som en höjning med 0,25 procent är mest trolig. Då skulle räntan gå från – 0,25 procent till nollnivå. Det här skulle troligtvis innebära att även bolånen skulle höjas med 0,25 procent.

Magnus kommenterar: Att bolåneinstituten höjer räntan i takt med Riksbanken är fullt normalt, på samma sätt som de har sänkt räntan när reporäntan sjunkit. Vi har fortfarande historiskt låga räntenivåer och om man ska tro prognoserna kommer det fortsätta vara så en lång tid framöver. Om du har en ansträngd ekonomi och är känslig för räntehöjningar kan det vara läge att binda boräntan. Du ska dock vara medveten om vad en räntebindning innebär, exempelvis att du kan få betala ränteskillnadsersättning om du flyttar.