Svenska kronan stärks efter räntebeskedet men uppförsbacke för elskoterföretag
Nedan får du en kort summering av några utvalda ekonomiska händelser i veckan och hur dessa påverkar din privatekonomi. På det sättet kan du snabbt få en bild av omvärldsläget och känna dig tryggare i hur du ska hantera din privatekonomi.
Starkare krona efter räntebeskedet
Riksbanken meddelade på torsdagen att reporäntan är oförändrad på −0,25 procent, men att planerna på att höja räntan vid årsskiftet finns kvar. Det här beskedet fick kursen för svenska kronan att ta ett glädjeskutt uppåt. Efter höjningen om ett par månader räknar Riksbanken med att räntan kommer ligga på samma nivå under hela 2020.
Magnus kommenterar: Att räntan ska höjas kommer troligtvis leda till något högre bolåneränta efter årsskiftet, men kom ihåg att vi fortfarande har en ovanligt låga räntor. Därefter säger Riksbanken att räntan ska ligga på samma nivå under en lång tid. Jag tror ändå att vi får hålla ett öga på inflationsrapporterna. Börjar inflationen att sjunka tror jag vi eventuellt får se en sänkning av räntan igen, tidigare än Riksbanken har planerat.
Usel hållbarhet på elsparkcyklar
Företaget Lime hyr ut elsparkcyklar i 130 länder och tagit in nästan en miljard i riskkapital, bland annat från Uber. I år gör Lime en förlust på 300 miljoner dollar. Det stora problemet för Lime och andra liknande företag är att elskotrarna snabbt går sönder. Enligt konkurrenten Voi håller en elskoter 2-3 månader, medan SvD:s granskning visar att hållbarheten kan vara så kort som 40 dagar.
Magnus kommenterar: Många ser elsparkcyklar som ett bra miljöalternativ istället för att exempelvis åka egen bil eller taxi. Det vi tydligt kan se, är att även om den är ett roligt sätt att ta sig fram, är elskotern en miljöbov som kanske lurar många miljömedvetna resenärer på villovägar.
Sverige har femte bästa pensionssystemet
Nederländerna har, enligt en nyligen gjord undersökning, det bästa pensionssystemet i världen. Sverige hamnar på en välförtjänt femteplats. De största utmaningarna med pensionssystemen världen över är den ökade livslängden.
Magnus kommenterar: Pensionssystemet får både ris och ros. Många frågar sig om det kommer finnas pengar i systemet den dag man ska gå i pension. Jag tycker du kan sitta lugn i båten, systemet infördes år 2000 och har hittills fungerat bra. Jag kan rekommendera att du går in på minpension.se, där du kan se vad din sammanlagda pension förväntas bli. Om du inte är nöjd med vad du ser kan du själv stötta med privat pensionssparande.