mynt i två händer.

Penningpolitik, skatter och förmögenheter

Penningpolitik, skatter och förmögenheter

Den här veckan kan du läsa om penningpolitikens framtid, ny e-tjänst från Skatteverket och att svenskarnas nettoförmögenhet har slagit rekord. Det här är några utvalda ekonomiska händelser som hänt i veckan. Läs mer om hur detta påverkar din privatekonomi. 

Behövs nya ramverk för Riksbanken?

Penningpolitiken som Riksbanken driver kommer ha utmaningar i framtiden med utgångspunkt i att räntorna kommer fortsätta att vara låga en lång tid framöver.

– Den internationella diskussionen om hur penningpolitiken bäst bör utformas har börjat ställas på sin spets i och med att centralbankerna börjar se över de penningpolitiska ramverken. De närmaste åren blir avgörande för vilken väg vi väljer, säger Per Jansson, vice riksbankschef.

Magnus kommenterar:

Många anser att penningpolitiken tappar lite kraft när räntan är så pass låg som den är nu. Vi ser också att finanspolitiken kommer få större betydelse framöver som komplement till penningpolitiken. Det finns också utrymme för Riksbanken att röra sig tillbaka till minusränta. Ekonomin har återhämtat sig och jag tror Riksbanken väntar in vaccinets effekter.  

Skatteverket har lanserat ny tjänst

I samband med att räntan på uppskov från tidigare husförsäljningar slopas öppnar Skatteverket en ny e-tjänst.

Det går att begära omprövning sex år tillbaka, vilket betyder att de som sålde sin bostad 2014 behöver ansöka om uppskov senast den 31 december 2020.

– Sen är det för sent, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Magnus kommenterar:

Det här ska ses som en möjlighet att förstärka sin motståndskraft i boendeekonomin. Löser man tillbaka tidigare inbetalda vinstskatter så ska pengarna användas för att sänka befintlig belåningsgrad. Men kom ihåg att pengarna ska betalas tillbaka någon gång i framtiden.

Svenskarnas förmögenhet har fördubblats

Svenskarnas nettoförmögenhet ökade kraftigt under det tredje kvartalet och slog nytt rekord. Det är SEB som genomfört sin sparbarometer som visar att värdet på hushållens aktier varit främsta anledningen till rekordsiffran. Den totala nettoförmögenheten landade på 19 131 miljarder kronor.

Magnus kommenterar:

Nettoförmögenheten består i stor utsträckning av fastigheter och aktier/fonder. Värdet påverkas av svängningar på börsen och fastighetsmarknaden. Det som kanske överraskar mest är att dessa två har stått emot krisen i så stor utsträckning som de har, och till och med ökat kraftigt i värde.