Pengar tillbaka på elen
Pengar tillbaka på elen
Svenska kraftnät kan bjuda på återbäring, bostadspriserna stiger igen och blockkedjetekniken visar sina svagheter i veckans ekonominytt, med kommentarer från vår vardagsekonom Magnus Hjelmér.
Återbäring på nätavgift
Svenska kraftnät har haft kraftiga intäktsökningar, närmare bestämt 21 miljarder under 2021. Nu kan svenska hushåll få ta del av intäkterna i form av återbäring. Anledningen till den kraftiga intäktsökningen är de stora prisskillnaderna under hösten. Peter Wigert, finansdirektör på Svenska kraftnät, säger att Energimarknadsinspektionen behöver godkänna återbäringen för att den ska bli verklighet.
Magnus kommenterar:
– Tillsammans med elpriskompensationen är det här ett välbehövligt tillskott för många hushåll. De höga elpriserna har dämpats och väntas fortsätta göra så. Min gissning är att vi fortsatt kommer se elpristoppar när vi får kallt väder i kombination med svaga vindar. Har du inte sett över ditt elavtal än, är det dags. Den avtalsform du ska undvika är det så kallade anvisade avtalet, det du får om du inte väljer aktivt. Det är oftast det dyraste alternativet.
Huspriserna har stigit under årets första månad
Bostadsmarknaden visar musklerna under januari med stigande priser i alla områden som SBAB och Boolis prisindex HPI undersöker. Huspriserna gick särskilt starkt i norra och mellersta Sverige och lägenheterna gick starkast i norra delarna och Malmö visar prisindexet.
Magnus kommenterar:
– Att huspriserna dippar i slutet på året och tar igen sig under början på det nya är vanligt. Än så länge verkar inte marknaden fått skrämselhicka för kommande räntehöjningar. Jag tror vi kan vänta oss en mer avvaktande marknad om Riksbanken flaggar för en höjning tidigare än 2024.
3 miljarder kronor i krypto stulet
Motsvarande 3 miljarder kronor i kryptovaluta, stals under onsdagen från en länk mellan Ethereums och Solanas blockkedjor för kryptohandel, skriver CNBC. Det är den näst största attacken inom den så kallade DeFi-sektorn (Decentralized Finance).
Magnus kommenterar:
– Det har länge debatterats kring kryptovalutors säkerhet och möjligheter. Utöver hackerattacker lyfts ofta problematiken med att du som privatperson faktiskt kan ”slarva bort” dina pengar. Det finns en hel del frågetecken kring kryptovalutors uppbyggnad. Även om tekniken har många styrkor ska vi också komma ihåg att de inte funnits så länge, och att inget är perfekt från början.