Många väljer att binda lån och vegoförsäljning ökar med 40 %
Många väljer att binda lån och vegoförsäljning ökar med 40 %
Den här veckan kan du läsa om hur kräftgång på börsen slår hårt mot pensionsfonderna och varför fler vill binda bolånet nu när långräntorna stiger. Det här är några utvalda ekonomiska händelser som hänt i veckan. Läs mer om hur detta påverkar din privatekonomi.
Vegoförsäljning upp 40 procent
Försäljningen av färska vegetariska produkter ökade med 40 procent under 2020 jämfört med året innan, visar statistik som SVT:s Ekonomibyrån tagit fram. De frysta vegetariska varorna ökade med 15 procent motsvarande period. Av den totala köttmarknaden, som omsätter 1 000 miljarder dollar globalt, står den vegetariska delen för cirka 2 procent.
Magnus kommenterar:
Vegetariskt växer sig allt starkare och trenden verkar hålla i sig. Fördelarna är många både ur miljö och plånbokssynpunkt. En annan vinnande strategi brukar vara att handla i säsong, eller välja frysta grönsaker för att minska svinnet, eftersom man bara tinar och använder det som ska ätas just då.
Fler tänker binda bolånet
SEB:s boprisindikator visar att antalet svarande som tänker binda bolånet kommande kvartal har ökat från 4 till 11 procent. Orsaken kan vara rörelserna på räntemarknaden och ett antagande om att tiden med extremlåga långräntor kan vara på väg att ta slut, säger Jens Magnusson, sparekonom hos SEB.
Magnus kommenterar:
Många överväger att binda räntorna nu när långräntorna stiger, eftersom ökningen så småningom kommer att påverka bolåneräntorna. Jag tror inte att vi kommer se särskilt mycket lägre bolåneräntor inom en överskådlig tid, så känner du att utrymmet i privatekonomin är tajt, eller att du vill hålla exakt koll på boendekostnaderna kan det vara läge att binda.
Kräftgång slår mot pensionssparare
Senaste tidens kräftgång för techaktier har slagit hårt mot pensionsfonderna. Bolag som Tesla, Netflix, Apple, Spotify och Facebook har tappat mellan 20 – 30 procent skriver TT. Många av pensionsfonderna har innehav i teknikfonder och drabbas därför av nedgångarna. Exempelvis har Swedbank Roburs teknikfond tappat över sju procent sedan 8 februari och är den näst vanligaste PPM-fonden.
Magnus kommenterar:
Börsen kommer gå upp och ner över tid, det vet vi sedan innan. Jag tycker att lärdomen är att inte placera alla ägg i samma korg. Sprider du innehavet i flera fonder och i flera branscher minskar du den totala risken. Ett tips är att logga in på Pensionsmyndighetens hemsida och kolla hur ditt innehav ser ut. Har du gjort ett aktivt val tycker jag att du ska utvärdera valet och se om du fortfarande tror på fonden/fonderna.