Fortfarande läge att pruta på boränta och lägre ingångslön för kvinnor
Nedan får du en kort summering av några utvalda ekonomiska händelser i veckan och hur dessa påverkar din privatekonomi. På det sättet kan du snabbt få en bild av omvärldsläget och känna dig tryggare i hur du ska hantera din privatekonomi.
Kvinnor bäst i plugget – men män får högre ingångslön
Fler kvinnor tar examen och presterar dessutom bättre under studietiden. Trotts detta får kvinnor mindre i ingångslön. Störst är glappet för dem som pluggat på ekonomiutbildningar. Där skiljer ingångslönen mellan kvinnor och män i snitt så mycket som 7 000 kr. Minst skillnad i ingångslön är det för socionomer.
Magnus kommenterar: Det går för långsamt när det kommer till att jämna ut olikheterna i lönesättning. Med all bakgrund och fakta vi har känns det som att de gamla tapeterna måste ner och att alla i näringslivet behöver ta ett större ansvar för att vi hamnar på rätt köl. Effekten på privatekonomin kan vara enorm. Jag tänker främst på lägre pension och levnadsstandard. Gör om, gör rätt!
Fortfarande läge att pruta på boräntan
Listräntan på bolån har sänkts hos flertalet banker men det finns fortfarande prutmån, säger SBAB:s boendeekonom Caludia Wörmann till DN. Enligt henne kan man spara 200–300 kr/månad
Magnus kommenterar: Det kommer alltid att finnas utrymme för att förhandla boräntan, även om prutmånen blir mindre nu när ränteläget är såpass lågt. För många står boendet för den största kostnadsposten i hushållet och att pruta på räntan kan göra stor skillnad för din totala privatekonomi.
Amerikanska centralbanken sänker räntan
Räntan i USA sänks med 0,25 procentenheter för att få bättre fart på den amerikanska ekonomin. Centralbankschefen Jerome Powell tror inte att det kommer fler sänkningar efter denna med utgångspunkt i att ekonomin förväntas ligga på bra nivåer.
Magnus kommenterar: Att USA sänker räntan betyder att Riksbanken kommer få det svårare att höja i december som man tidigare pratat om. Att höja räntan skulle kunna innebära att vi hamnar längre från inflationsmålet på 2 procent, vilket går rakt mot Riksbankens mål. Det positiva är att din boränta troligtvis kommer hålla sig låg. Samtidigt fortsätter kronan vara svag jämfört med andra valutor och det blir därför fortsatt dyrt att semestra utomlands och handla från andra länder.