Låga elpriser och inställda resor på grund av viruset
Låga elpriser och inställda resor på grund av viruset
Nedan får du en kort summering av några utvalda ekonomiska händelser i veckan och hur dessa påverkar din privatekonomi. På det sättet kan du snabbt få en bild av omvärldsläget och känna dig tryggare i hur du ska hantera din privatekonomi.
Mild vinter ger låga elpriser
En mild och regnig vinter gör att vi förbrukar mindre el samtidigt som tillgången på vatten och vindkraft är god. En något oväntad faktor som också påverkar elpriserna är coronaviruset. Den kinesiska efterfrågan på olja har minskat, vilket också har sänkt priset på kol. Kolpriset påverkar i sin tur hela energimarknaden och drar med sig de svenska priserna.
Magnus kommenterar: En generell sänkning av elpriserna är bra för plånboken. Kom ihåg att det är viktigt att göra ett aktivt val när du köper el. Många elbolag har ett så kallat tillsvidarepris, som ofta ligger högre. Se över ditt elavtal minst en gång per år och jämför pris med andra leverantörer. Använd en oberoende tjänst, till exempel elskling.se.
Minskat resande på grund av virusutbrottet
Coronaviruset har fått många kineser att boka av sina resor till Sverige. Det här är något som slagit hårt mot kryssningsfartygen. Hittills har 11 000 turister bokat av sina resor hos Tallink & Silja Line under februari och mars.
Magnus kommenterar: Det är av yttersta vikt att man lyckas begränsa spridningen av viruset. Fortsätter dödstalen att öka inom och utanför Kina kommer allt fler begräsningar införas av företag och olika länders regeringar, till exempel in- eller utreseförbud och inställda resor. Det blir kännbart för både resebranschen och företag som lever på turism. Har du en resa inbokad till Hubei-provinsen i Kina och vill avboka den är det tyvärr inte troligt att avbokningsskyddet på kortet eller i hemförsäkringen gäller. Prata med researrangören för att se om du kan boka om.
Bostadsköpare tror på högre priser
Enligt bostadssajten Hemnets köpbarometer tror allt fler att bostadspriserna är på väg uppåt, trots amorteringskrav och Riksbankens räntehöjning i december.
Magnus kommenterar: Prisutvecklingen på bostäder är starkt kopplad till det specifika området man bor i. Utbudet i exempelvis Stockholms innerstad är lågt, vilket gör att många krigar om samma bostad. Förväntningarna på högre priser brukar dessutom vara en stark indikator på att vi köpare också är villiga att betala något mer. Jag tror därför att vi, på grund av det låga ränteläget, kommer att få se stigande bostadspriser de närmaste åren.