Laga dina prylar – må bättre
Laga dina prylar – må bättre
Black week är i gång och många passar på att konsumera och fynda. Men i veckans ekonominytt fokuserar ICA Bankens vardagsekonom på återbruk och hur vårt självförtroende stärks av att reparera en trasig pryl.
Räntorna förväntas stiga
Bolåneräntorna förväntas stiga, det skriver DN:s Dan Lucas i en kommentar till Riksbankens räntebesked tidigare i veckan. Riksbanken signalerar en stramare penningpolitik och man räknar då med att höja räntan i slutet av räntebanan, det vill säga i slutet av 2024.
Magnus kommenterar:
- Än så länge har Sverige foten på gaspedalen. Inflationen i landet har påverkats i stor utsträckning av energipriserna och när de nu förväntas backa tillbaka räknar man med att inflationen också kommer göra det. Det här är en av grundteserna som Riksbanken driver just nu. Marknaden är mer villig att tidigarelägga räntehöjningen. Håll utkik på inflationssiffrorna framöver och var beredd på snabba tvärkast.
Höjd livskvalitet när du lagar prylar
Sahra Svensson-Höglund, som är doktorand och forskar på cirkulär ekonomi, menar att reparera prylar lönar sig ur miljösynpunkt, när produkternas livslängd förlängs och avfallet därmed minskar. Dessutom ökar självförtroendet när man reparerar en trasig pryl, säger hon till TT. Problemet är att vi ofta inte vet hur vi ska bära oss åt när något går sönder, eller vem vi ska vända oss till. Nu vinner den växande rörelsen Right to repair, rätten att reparera, terräng och Apple gick nyligen ut med att man inom en snar framtid kommer att kunna göra vissa reparationer själv på sin telefon.
Magnus kommenterar:
- Hållbarhet är inte längre något företag strävar mot, utan en hygienfaktor som konsumenterna förväntar sig. Trenden att laga och återbruka vinner alltmer mark världen över och ses mer som en självklarhet inom vissa branscher. Exempelvis har flera stora klädföretag initiativ som driver mot en mer hållbar utveckling och återbruk, där man exempelvis tar emot använda plagg för återbruk av textilier. Precis som Sahra är inne på skulle en ökad möjlighet att reparera produkter leda till att vi inte behöver köpa nytt i samma utsträckning och i stället kan spara pengarna till sådant man verkligen vill ha. Ett ökat återbruk och möjlighet till reparationer i samhället har alltså inte bara positiva effekter på miljön utan även för din plånbok, självförtroende och ditt välmående.
USA öppnar upp sin oljereserv
USA planerar att släppa 50 miljoner fat råolja från sin oljereserv. Detta ska ske koordinerat med Japan, Kina, Indien och Storbritannien, det här rapporterar Bloomberg. Syftet med tilltaget är att dämpa den senaste tidens skenande prisutveckling.
Magnus kommenterar:
- Energipriserna har slagit hårt mot många länder och sårbarheten har uppenbarat sig. En viktig fråga som många länder brottas med just nu är sitt energiberoende. Vissa länder har till och med fått stänga ner stora energikrävande industrier under perioder för att hushålla med energitillgången, något som kan påverka hela nationer och i förlängningen deras BNP. Om det kommer öppnas fler kärnkraftverk närmsta åren kvarstår att se. Om du är bilist hoppas vi att ländernas insats leder till att bensinpriserna stabiliserar sig något.