Löneökning 2021 och konsumtionen minskar
Löneökning 2021 och konsumtionen minskar
Vecka 37 - Den här veckan kan du läsa om ett oväntat överskott i statskassan, minskad konsumtion i juli och kommande löneökningar. Det här är några utvalda ekonomiska händelser som hänt i veckan. Läs mer om hur detta påverkar din privatekonomi.
Konsumtionen minskar under juli
Svenskarna har konsumerat mindre under juli, närmare bestämt 3,7 procent mindre, detta jämfört med samma period förra året. Över den senaste tremånadersperioden så har konsumtionen minskar med i snitt 6,7 procent.
Magnus kommenterar: Hur ska vi tolka den här siffran? Tidigare under våren sjönk viljan att konsumera, det rådde stor osäkerhet kring människors privatekonomi och många valde att spara för tuffare tider. Nu när vi ser att siffrorna för Sverige men framförallt sin egen plånbok ser ljusare ut börjar vi konsumera mer. Siffran är fortfarande negativa men dock i mindre skala än tidigare.
Löneökning väntas bli 1,6 procent nästa år
Lönerna förväntas stiga med 1,6 procent om ett år och 2,0 procent om två år. Riksbanken har ställt frågorna i den kvartalsvisa underökning som genomförs av Kantar Sifo Prospera. Siffrorna ligger på samma nivå som den senaste undersökningen i juni.
Magnus kommenterar: Siffrorna tyder på att arbetsmarknadens parter ser en framtida tillväxt som skulle ligga till grund för ökningen. Sen mitten på 90-talet har de nominella lönerna minskat men inflationen har varit mer stabil och därmed också reallöneökningarna.
Ladorna halvfulla
Ett oväntat överskott på 19,8 miljarder redovisade staten under augusti. Fler anledningar ses ligga bakom, ökade skatteinkomster och mindre nyttjande av krisstöd än vad som förutspåtts.
Magnus kommenterar: Jag ser det här som ett av flera tecken på krisen inte blev så djup som vi befarat. Läget är fortsatt väldigt osäkert och ytterligare dippar kan komma. Vi står starkare rustade än många andra länder som drabbats än hårdare.