Kvinnors löner ligger fortfarande efter männens

Kvinnor tjänar mindre än män

Nedan får du en kort summering av några utvalda ekonomiska händelser i veckan och hur dessa påverkar din privatekonomi. På det sättet kan du snabbt få en bild av omvärldsläget och känna dig tryggare i hur du ska hantera din privatekonomi.

Chefer tror på sämre tider för företagen

Det så kallade PMI (purchase manager index, eller inköpschefsindex) visar vad svenska inköpschefer tror om framtiden. Det brukar vara ett säkert tecken på om konjunkturen är på väg upp eller ner. Undersökningen för september visar den största nedgången i index sedan finanskrisen 2008.

Magnus kommenterar: Sverige påverkas i stor utsträckning av omvärlden eftersom vi är beroende av att kunna exportera. Jag tycker inte vi ska dra för stora växlar på en månads nedgång i inköpschefsindex, utan det är trenden vi ska titta på. Får vi en längre nedgång i konjunkturen kan det leda till sämre efterfrågan på svenska varor och tjänster. Sämre efterfrågan kan i sin tur leda till sämre resultat för företagen, vilket gör att börserna sjunker och att företagen kan behöva minska antalet anställda. Det positiva är att räntorna kommer fortsätta att hållas nere, vilket betyder fortsatt billiga bolånekostnader.

Kvinnors medianinkomst är fortfarande under männens

Gapet mellan kvinnor och mäns inkomster har stadigt minskat under 2000-talet. För 20 år sedan motsvarade kvinnors medianinkomst 72 procent av männens. I fjol låg den på 77 procent, visar SCB:s nya siffror.

Magnus kommenterar: Jag tycker det är oroväckande att utvecklingen går så långsamt. Det borde ha hänt mer under alla dessa år. Svenska företag behöver ta sitt ansvar och inse att detta är grunden för många andra problemområden i samhället. Om kvinnor tjänar mindre är också risken att de väljer att ta en större andel av VAB, föräldraledighet och deltidsarbete för att det påverkar den gemensamma ekonomin mist. Effekten blir att kvinnor hamnar efter i karriär- och löneutveckling, vilket blir en ond cirkel ekonomiskt sett.

Partierna håller hårt i pengarna

Inget av de åtta riksdagspartierna går på ekonomernas rekommendationer att möta den ekonomiska inbromsningen med stimulerande åtgärder. Det här visar sig i en genomgång av partiernas skuggbudgetar.

Magnus kommenterar: Många ekonomer tycker att vi ska använda finanspolitiken för att stimulera Sveriges ekonomi när den tappar fart. Det skulle exempelvis kunna innebära sänkta skatter och avgifter för att vi ska konsumera mer. Nu anser riksdagen tvärtom att vi bör hålla igen minska budgetunderskottet ytterligare. För dig som privatperson blir förändringen inte så stor jämfört med hur det ser ut idag.

Dela